Binnenland
NOS

Waarom Erdogan zich belazerd voelt door de VS

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom Erdogan zich belazerd voelt door de VS

De Turkse president Erdogan is woedend over het plan van Amerika om een troepenmacht in de grensgebieden van Syrië met Irak en Turkije neer te zetten. Hij dreigt om het ‘terreurleger’ in de kiem te smoren.

Erdogan doelt op de Border Security Force (BSF), een soort grensbewakingsmacht van 30.000 militairen. "Waarschijnlijk zijn dat vooral Koerden en leden van de Syrische Democratische Strijdkrachten", zegt Arabist Leo Kwarten. En daar zit volgens hem de zere angel.

Het is Turkije al een tijd een doorn in het oog dat de VS in de strijd tegen IS samenwerkt met Syrische Koerden. "Turkije ziet de Koerdische milities in noord-Syrië als een verlengstuk van de PKK. Twee jaar geleden is Ankara akkoord gegaan met het bewapenen van Koerden vanwege de strijd tegen terreur", vervolgt Kwarten in NOS Met het Oog op Morgen. Nu IS grotendeels is teruggedrongen, verwacht Turkije dat de Amerikanen ook de bewapening terugdraaien. Maar in plaats van een stapje terug te doen, doen de Amerikanen met het BSF een schepje er bovenop. "Turkije voelt zich daarom belazerd."

Aanval op Afrin

Officieel moet het grensbewakingsleger gebieden in het noorden en noordoosten van Syrië beschermen tegen IS. Maar volgens Kwarten steekt er meer achter de Amerikaanse plannen. Via de troepen wil Washington invloed behouden in het door oorlog verscheurde land. "De VS wil een rol hebben in het eindspel en met de troepenmacht grondgebied bezethouden. Je ziet dat Syrië wordt opgedeeld in allerlei invloedszones. Een Russisch-Iraansdeel waar Assad het voor het zeggen heeft, een Amerikaans deel en een veel kleiner Turks deel."

Erdogan boos over 'terreurleger VS'

Gisteren dreigde Erdogan met zijn leger de aanval in te zetten op Afrin, een Koerdische enclave in het noorden van Syrië. De vraag is nu wat de VS gaat doen. "Als je een plek binnenvalt, kondig je dat meestal niet van tevoren aan. Erdogan wil dus dat de Amerikanen een stap terug doen. Als dat niet gebeurt, sluit ik niet uit dat het Turkse leger Afrin daadwerkelijk binnenvalt."

De Amerikaanse activiteiten in Syrië duwen Turkije en Assad dichter naar elkaar toe. "Ze krijgen een steeds sterker gemeenschappelijk belang. Zowel Assad als de Turken zijn niet gebaat bij een groot Koerdisch autonoom gebied", aldus Kwarten.

Ster advertentie
Ster advertentie