Buitenland
WNL

'Turkije kan nog steeds alle hulp gebruiken'

foto: radio 1foto: radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Turkije kan nog steeds alle hulp gebruiken'

Meriç Kessaf, student bouwkunde aan de TU Delft, was diepgeraakt toen het thuisland van haar ouders, Turkije, dit jaar getroffen werd door een zware aardbeving. Ze besloot een plan op te zetten om prefabwoningen te ontwikkelen voor in de zwaarst getroffen dorpen.

"Er is heel veel geld gedoneerd aan Turkije in de eerste periode en dat is vooral naar de allereerste noodhulp gegaan", vertelt Kessaf in WNL In de Kantine op NPO Radio 1. "Maar er is nog veel meer nodig. Duizenden mensen slapen nog in tenten en hun woning is compleet verwoest. De stad van mijn ouders, bijvoorbeeld, is een complete spookstad geworden."

Wederopbouwplannen

De Turkse overheid heeft in de tussentijd voornamelijk wederopbouwplannen gepresenteerd voor de steden, maar niet voor de dorpen. Om die reden richt Kessaf zich vooral op de kleinere gemeenschappen. Op die plekken wil ze met een team studenten van haar opleiding prefabwoningen gaan bouwen die het leven weer een stuk aangenamer maken. De studente zet haar woorden nog extra kracht bij: "Als er niks voor deze mensen gebeurt, dan moet je ervanuit gaan dat ze nog zeker tien jaar in kleine containerwoningen verblijven."

Toch was het voor de studenten nog zoeken naar hoe ze moesten beginnen met hun plannen. "We hebben op de TU Delft een workshop georganiseerd om te onderzoeken wat we zoal konden doen. Heel veel bedrijven toonden toen ook interesse om mee te werken en om te helpen met financiering, maar ook met contacten in het rampgebied te leggen." Inmiddels hebben de studenten vaste lijntjes lopen met zowel bedrijven als de lokale overheid.

In de Kantine

Maatschappelijke kwesties, debat én sport: de ideale zaterdagmiddagmix, live vanuit Rotterdam van 17.00 tot 19.00 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Fidan Ekiz en Wieger Hemmer.

Ster advertentie
Ster advertentie