Binnenland
HUMANVPRO

Aanhoudende sores bij Defensie

foto: cco public domainfoto: cco public domain
  1. Nieuwschevron right
  2. Aanhoudende sores bij Defensie

Er gaat bijna geen week voorbij zonder nieuws over te weinig personeel bij Defensie. Ongelukken door slecht materieel of gebrek aan training, tekort aan winterkleding of seksueel misbruik op een kazerne. Het toegezegde extra geld voor Defensie, ruim een miljard per jaar, in deze kabinetsperiode, is niet voldoende om bij de krijgsmacht orde op zaken te stellen.

Krijgsmacht in het slop

Ook de klachtenlijn die vorige week werd opengesteld voor soldaten is dat niet, noch het interventieteam van staatssecretaris Barbara Visser die problemen als met te laat bestelde winterkleding moet helpen oplossen. Doekjes voor het bloeden, zeggen verschillende deskundigen in Argos.

Bedrijfsvoering

Zowel de bedrijfscultuur bij Defensie, als ook de bedrijfsvoering ligt onder vuur. In november gaat de Tweede Kamer uitgebreid debatteren over de defensiebegroting. Voor echte oplossingen is niet alleen geld en tijd nodig, maar vooral een antwoord op de vraag waarom Defensie haar zaken maar niet op orde krijgt. Argos gaat op zoek naar dat antwoord en maakt een rondgang langs oud- commandanten, wetenschappers, de militaire vakbond, politici, en de president van de Algemene Rekenkamer, Arno Visser.

Dubbele bezuiniging

Defensie behoort al jaren tot de drie ministeries waar de Rekenkamer zich zorgen over maakt en waar steeds onvolkomenheden worden geconstateerd. Visser analyseert in Argos dat er de afgelopen decennia veel bezuinigd is op materieel en ondersteunend personeel en faciliteiten, maar dat de taken van Defensie in diezelfde jaren eerder toe- dan afnamen. Visser noemt het een dubbele bezuiniging:

“ Om te voorkomen dat men teveel ging bezuinigen op de strijdkrachten zelf, is men extra gaan bezuinigen op de ondersteuning. En in die ondersteuning zit de bedrijfsvoering, de inkoop. Maar die inkoop is van direct belang voor de uitvoering. Al de militairen die oefenen, werken met kogels, met kogelvrije vesten, met kleding, met tanks. Die moeten onderhouden worden. Daar moet voor ingekocht worden. Maar als er steeds minder mensen zijn om dat te organiseren, dan loop je op een gegeven moment tegen de lamp. En dat was die dubbele bezuiniging. Er moest hetzelfde geleverd worden door een steeds kleinere club.”

Meer analyse en duiding in Argos, vanaf 14.00 uur op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie