Binnenland
NOS

Meer baby's in het ziekenhuis met RS-virus dan gedacht

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Meer baby's in het ziekenhuis met RS-virus dan gedacht

Er worden meer baby's dan verwacht opgenomen met het RS-virus in het ziekenhuis. Kinderarts-infectioloog Louis Bont vertelt erover in het Radio 1 Journaal.

Meer baby's in ziekenhuis met RS-virus dan gedacht

Verrast

In Europa wordt één op de 56 baby's tijdens het eerste levensjaar in het ziekenhuis opgenomen met het RS-virus, blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht. Dit is meer dan in eerste instantie werd gedacht.

Louis Bont is kinderarts-infectioloog en had de leiding over dit onderzoek. Hij zegt verrast te zijn door de cijfers. "5 jaar geleden wisten we niet precies hoe groot het probleem van het RS-virus was. En nu kunnen we er eindelijk een getal aan geven. Één op de 56 kinderen in het ziekenhuis met RS is veel", vertelde Bont.

Niet dodelijk

Het RS-virus is een luchtweginfectie. RS staat voor respiratoir syncytieel virus. Iedere winter is er een piek in het aantal besmettingen met het RS-virus te zien. Symptomen van het RS-virus zijn neusverkoudheidsklachten, hoesten, piepende benauwdheid. Bont adviseert ouders om bij verkoudheidsklachten tijdens de eerste levensmaand van baby's direct naar de huisarts te gaan. Baby's drinken namelijk minder als ze besmet zijn met het virus en dat kan grote gevolgen hebben.

"In Nederland is het RS-virus geen dodelijke ziekte, daarom zal er goed worden gekeken naar bijvoorbeeld de inkoopprijs van de vaccins. Het aantal besmettingen wordt dan afgewogen tegen de kosten van het vaccin", eindigt Bont.

item rs

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie