Binnenland
BNNVARA

Een dijk testen met een nepstorm

foto: Katinka Rusfoto: Katinka Rus
  1. Nieuwschevron right
  2. Een dijk testen met een nepstorm

Hoe kun je de grasmat van een dijk sterk genoeg maken, zodat de dijk goed bestand is tegen een storm met windkracht 10, waarbij de zee met grote kracht op de dijk beukt? Om daar achter te komen, houdt Rijkswaterstaat in samenwerking met o.a. waterschappen een aantal proeven langs de Waddenzeedijk in Groningen. Vroege Vogels ging kijken bij de proef.

Dijken testen met nepstorm

Met een immense soort stortbak worden daar metershoge golven opgewekt, de zogeheten golfoploopproeven. Op deze manier wordt bekeken hoe de grasmat zich houdt, wat de natuur doet en welk grasmengsel het beste is om te gebruiken op groene dijken.

Hoogwaterbescherming

De veldproeven vinden plaats in het kader van het Hoogwaterbeschermingsprogramma, waarin Rijk en waterschappen intensief samenwerken om Nederland te beschermen tegen overstromingen. Als er een ideaal grasmengsel gevonden wordt, kan dat zelfs beter zijn voor de biodiversiteit en zouden stenen dijken mogelijk vervangen kunnen worden door groene. Het is een proef met een lange adem, want de eerste resultaten zijn pas over 5 jaar bekend.

Dijktest

Water stort op dijk

Henny Radstaak met Michel Schippers

(Foto's van Katinka Rus)

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie