Binnenland
KRO-NCRV

Bedrijven verduurzamen en masse, netbeheerders benen het niet meer bij

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bedrijven verduurzamen en masse, netbeheerders benen het niet meer bij

Het stroomnet zit aan z’n max, maar zagen we dit niet al jaren aankomen? Hebben overheid en bedrijven zitten slapen? "Het is niet eerlijk om een schuldige aan te wijzen", zegt Jorrit de Jong, woordvoerder van Tennet bij Spraakmakers. De beheerder van het hoogspanningsnet investeert komende tien jaar 13 miljard euro.

Video niet beschikbaar

Allereerst maar even een geruststelling. Tot nu toe kunnen bijna alle netbeheerders gewoon nog consumenten aansluiten, vertelt De Jong. Het probleem zit ‘m bij aansluitingen voor bedrijven. De druk is zo hoog, dat op meer plekken in Nederland nu een wachtlijst geldt, meldt Tennet vandaag.

Niet bijbenen

Bedrijven moeten lang wachten op een aansluiting, vertelt Suzanne Klaassen, beleidssecretaris bij VNO-NCW. "Het varieert heel erg: sommige leden melden 100 dagen wachttijd, anderen krijgen zelfs geen datum te horen."

Wat is er aan de hand? "Er zijn nu zoveel partijen die tegelijk willen verduurzamen dat netbeheerders het niet kunnen bijbenen", zegt De Jong. Hier komt ook nog eens bij dat het vergunningsproces tijd kost en ook deze sector te maken heeft met personeelstekorten. "De opgave is heel groot, die kunnen we niet in een, twee jaar realiseren."

Gecompliceerd

Hier zit ‘m de kritiek. Want zagen we dit niet van mijlenver aankomen, zoals mensen zeggen? Hebben overheid en bedrijven zitten slapen? "Ik vind het niet eerlijk om partijen aan te wijzen als schuldige", zegt De Jong. "Het is is een probleem dat we met elkaar moeten oplossen als maatschappij." Het ís ook heel gecompliceerd, zegt hij. "Als je tarieven gaat verhogen, zijn mensen ook niet bij. Je moet de balans vinden in het uitbreiden en verbeteren van het net."

Tennet doet naar eigen zeggen een stevige duit in het zakje. "We investeren komende tien jaar 13 miljard in het hoogspanningsnet. Er lopen honderden projecten tegelijkertijd."

Goede oplossing

Komende tijd zit er dus niet anders op dan slimmer omgaan met de beschikbare capaciteit, zegt De Jong. "Wat we zien: op de meeste plekken in het hoogspanningsnet hebben we 80-100 uur congestie per jaar. Dus het is een hele goede oplossing als je flexibel gebruik gaat maken van het net."

Hij wijst op slimme boilers, die mensen harder of zachter kunnen zetten. Ook koel- en vrieshuizen en gemalen kun je volgens hem beter inregelen.

Praat mee met Stand.nl in de Spraakmakers Community

Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling en als je wil sturen we je als eerste een nieuwsbrief met de stelling. Tot 10.00 kun je ook bellen met het gratis telefoonnummer 0800-1101 Aanmelden kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie