Binnenland
NOS

Deze Dag Toen: Koningin onder invloed van gebedsgenezeres

foto: anpfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze Dag Toen: Koningin onder invloed van gebedsgenezeres

Op deze dag, maar dan in 1956, meldde het Duitse weekblad Der Spiegel dat onze koningin Juliana beïnvloed werd door een gebedsgenezeres. Het blad was stiekem getipt door prins Bernhard.

Greet Hofmans was een Nederlandse alternatieve genezeres en handoplegster. Ze was kind aan huis in Paleis Soestdijk omdat ze bevriend was geraakt met de koningin. Haar aanwezigheid in het koningshuis zorgde voor ophef, dat later bekend zou staan als de Hofmans-affaire en Soestdijk-affaire.

De koningin kwam in contact met Hofmans omdat haar jongste dochter, prinses Marijke (die later Christina zou heten) werd geboren met een oogziekte. Dat kwam doordat Juliana tijdens de zwangerschap besmet was met rodehond. Hofmans werd ingeschakeld om te ondersteunen bij de zorg en raakte toen bevriend met Juliana.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bernhard maakte zich onder meer zorgen over de pacifistische invloed die Hofmans uitoefende op de koningin. Dit terwijl Nederland zich in de Koude Oorlog juist sterk wilde opstellen met de andere NAVO-landen. Het verschil van mening leidde tot een ware koninklijke huwelijkscrisis. Bernhard en Juliana zouden zelfs met elkaar willen scheiden, maar zo ver kwam het niet.

Bernhard tipte stiekem het Duitse weekblad Der Spiegel wat leidde tot de publicatie Zwischen Königin und Rasputin. Hij hoopte dat de banden met de gebedsgenezeres zouden worden verbroken, wat na een onderzoek van het kabinet ook gebeurde.

Ster advertentie
Ster advertentie