Binnenland

De Boer positief over plan economen rond CO2-heffing: ‘Klaver dreigt buitenspel te raken’

WNL
foto: WNLfoto: WNL
  1. Nieuwschevron right
  2. De Boer positief over plan economen rond CO2-heffing: ‘Klaver dreigt buitenspel te raken’

Hans de Boer, voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW, is niet per definitie tegen een CO2-heffing voor bedrijven om de klimaatdoelen te halen. Maar dan moeten andere Europese landen volgen. Dat zegt hij in WNL Op Zaterdag van NPO Radio 1.

De Boer reageert op een voorstel van zo’n 70 vooraanstaande economen in het vakblad ESB. Zij stellen dat bedrijven een CO2-heffing moeten betalen van 50 euro per ton koolstofdioxide, omdat zij vrezen dat anders de klimaatdoelen niet gehaald gaan worden. Eerder kwam GroenLinks-leider Jesse Klaver al met een plan voor de CO2-heffing.

LEES OOK: Hans de Boer: ‘Klaver verspreidt fake news en is levensgevaarlijk bezig’

Het plan van de economen schuift de werkgeversvoorzitter niet zomaar aan de kant. “Zij scharrelen een beetje in de richting die wij ook zeggen als bedrijfsleven. In de eerste plaats zeggen wij dat het kabinet op ons kan rekenen als het gaat om het vinden van een goede oplossing voor het klimaat. Maar je moet niet alleen in Nederland met een CO2-heffing komen, want dan straf je ons allemaal, terwijl andere landen voordeel krijgen.”

Dat is volgens De Boer het idee van Klaver. “De economen zeggen dat Nederland voorloper zou moeten zijn, maar zich ook moet inzetten dat heel Europa die kant op koerst. Daar valt met ons uitstekend over te praten. Klaver dreigt buitenspel te raken en ik denk dat dat goed is.”

Beloning of boete

De Boer hamert erop dat de heffing op Europees niveau hetzelfde moeten zijn. “Dan heb je geen concurrentieverstoring. En daarna kun je contracten afsluiten met de industrie. Bedrijven die het goed doen krijgen een beloning en bedrijven die het niet doen, een soort van boete.”

Ster advertentie
Ster advertentie