Binnenland
AVROTROS

Naar de bioscoop vanaf 1 juni: 'Je wordt naar je stoel begeleid'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Naar de bioscoop vanaf 1 juni: 'Je wordt naar je stoel begeleid'

Kijk jij ernaar uit om weer naar de bioscoop te gaan? Tijd voor popcorn en een lekker biertje, want vanaf vandaag zijn de bioscopen weer geopend. Wel onder strikte voorwaarden uiteraard. Maar hoe gaat dat eruit zien en welke films kunnen we verwachten?

Nico van den Berg, filmjournalist in Stax&Toine: "De grote Hollywoodfilms, zoals de nieuwe James Bond kunnen we voorlopig nog even vergeten, die zijn helaas uitgesteld."

Naar de bioscoop vanaf 1 juni: 'Je wordt naar je stoel begeleid'

Vanaf 1 juni mogen de bioscopen en filmtheaters hun deuren weer openen. Per zaal mogen, afhankelijk van de ruimte, maximaal dertig mensen aanwezig zijn en het bioscoopkaartje moet je vooraf online reserveren.

Coronamaatregelen

Als vanouds een filmpje pakken is er even niet meer bij. Je moet van tevoren plannen of je naar de bioscoop wilt en naar welke film je gaat. Van den Berg: "Je zal straks netjes in de rij moeten staan bij binnenkomst, je handen moeten desinfecteren, een looproute moeten volgen en een verschillende in-en uitgang nemen."

Het reserveren van plekken verschilt per bioscoop. "Bij Pathé kun je geen plek reserveren, maar word je door iemand naar je stoel begeleid. Bij de kleine filmtheaters kan je vaak wel online al een plek reserveren", zegt Van den Berg. Ook krijg je bij het bestellen van je tickets een gezondheidscheck.

Ook de zitplekken verschillen per bioscoop. Bij de ene bioscoop zit er bijvoorbeeld een rij tussen de bezoekers en bij de ander heb je links of rechts van je meer ruimte. En in de bioscoop gelden dezelfde regels als voor horecagelegenheden en musea: je mag alleen direct naast iemand uit hetzelfde huishouden zitten.

Van den Berg: "De bioscopen gaan uit van een gemiddelde per film en dat zal bij een kinderfilm anders zijn dan bij een thriller. Bij een kinderfilm heb je meer gezinnen en bij drama of thriller zal je weer wat meer vrienden hebben die samen naar de film gaan. Dat moet goed worden ingeschat op basis van ervaring van de afgelopen jaren."

Prijzen

De bioscopen hebben aangegeven de prijzen van de bioscoopkaartjes niet te verhogen. Ook de abonnementspassen van bijvoorbeeld Pathé blijven gewoon dezelfde prijs. Van den Berg: "Dat is ook verstandig, want ik begrijp dat bij de grote bioscopen de eerste dagen al redelijk vol zijn."

"Je hebt jongere mensen die het prima aandurven om naar de bioscoop te gaan, maar je hebt ook een groep mensen die ouder zijn en toch wat huiveriger zijn en de de kat uit de boom kijken. Als de kaarten duurder worden, zal die groep minder snel naar de bioscoop gaan."

Wat kunnen we gaan zien?

Van den Berg: "De grote Hollywoodfilms, zoals de nieuwe James Bond kunnen we voorlopig nog even vergeten, die zijn uitgesteld. Dat soort films gaan er vaak wereldwijd op hetzelfde moment uit en om zo'n film rendabel uit te kunnen brengen, moet hij overal in een volle zaal kunnen draaien om de kosten eruit te halen."

Films die je vanaf 1 juni wel in de bioscoop kunt verwachten zijn films die een aantal weken draaiden voordat de bioscopen dicht gingen, zoals: 1917 en de Beentjes van St Hildegard. Maar ook de klassiekers, zoals: Grease, The Great Gatsby, Grand Budapest Hotel en Interstellar.

Er komen ook wel nieuwe films uit, maar kleinere films, zoals Europese cinema's. Van den Berg: "Waar de filmwereld echt op zit te wachten is de nieuwe film TENET van de bekende regisseur Christopher Nolan, bekend van Interstellar en Inception bijvoorbeeld. Die staat gepland voor half juli en de filmwereld wacht vol spanning af of dat ook echt gaat gebeuren."

Tips

Ondanks dat de grote Hollywood knallers nog even op zich laten wachten, zijn er volgens Van den Berg wel een paar aardige films die zeker de moeite waard zijn om te kijken. "De eerste filmtip is de Amerikaanse psychologische horrorfilm I See You. Verder gaan later deze week de mooie kleine film Honey Boy en de film La Verite in première."

Een andere tip van Van den Berg is een bijzonder tentoonstelling die vanaf 1 juni opent In EYE rond een Belgische filmmaakster. "Het is een onderdompeling in videokunst, rond de thema's vervreemding en isolatie. Toevallig zeer passend in deze tijd."

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie