Binnenland
NOS

Nederlanders willen versoepelingen: 'Bijna de helft wil het wel met mate'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlanders willen versoepelingen: 'Bijna de helft wil het wel met mate'

Nederlanders willen massaal dat het kabinet verder gaat met het loslaten van de coronamaatregelen. Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van de NOS.

Nederlanders willen versoepelingen: 'Maar bijna de helft wil nog nog niet alles loslaten'

“Toch zegt een hele grote groep: ja versoepel, maar dan wel met mate”, vertelt Peter Kanne van I&O Research in het NOS Radio 1 Journaal. Volgens Kanne wil 85 procent van de ondervraagden dat er versoepelingen komen, maar wil bijna de helft dat het gaat met enige voorzichtigheid. “Nederlanders lijken wat voorzichtiger, dan wat het kabinet nu gaat doen.”

Voorzichtig

Die groep ziet graag dat er nog een aantal maatregelen blijven. “Ze vinden het verstandig om dingen als de mondkapjesplicht in de publieke ruimte, anderhalvemetermaatregel en het thuisblijven en testen bij klachten om die te handhaven. Dat is wel ingesleten bij mensen.”

“Mensen zeggen: pas op, we zijn er nog niet”, zegt Kanne. Mensen bij deze groep houden rekening met een eventueel nieuwe variant en zijn dan bezorgd dat er weer ernstige situaties ontstaan. “Ze zijn als de dood dat ze terug in hun hok moeten.” De groep wil geen harde lockdown meer zien. “Het weer opnieuw sluiten van dingen die weer net open waren, daar zijn mensen wel bang voor.”

Loslaten

Naast deze groep is er ook een aanzienlijke groep die graag het tegenoverstelde ziet. Zij willen graag dat het kabinet alle coronamaatregelen laten varen. Dat is zo’n 38 procent. “We hebben eerder nog niet zo’n groot percentage gezien.” Toelichtingen in het onderzoek spreken vooral van woede. “Mensen hebben het idee dat ze voor de gek worden gehouden. Vasthouden aan de maatregelen is volgens hen gebaseerd op onwaarheden, leugens. Daar zit heel veel woede.”

Steun

Ondanks de grote roep om versoepelingen is de steun voor het coronabeleid gestegen. Zo’n 51 procent staat achter de maatregelen. “Dat was 40 procent, dus het beweegt weer wat de goede kant op.” Het percentage is alleen lang even hoog dan een tijd terug. “Toen was het 90 procent en voor een lange tijd 75 procent. Het is een bescheiden plusje.”

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie