Binnenland
NOS

De Pietendiscussie van Nieuw-Zeeland: mag de Kerstman een andere kleur hebben?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De Pietendiscussie van Nieuw-Zeeland: mag de Kerstman een andere kleur hebben?

In Nederland hebben we de Pietendiscussie, in Nieuw-Zeeland is er de Kerstmandiscussie. Het draait om de vraag of de Santa wit moet zijn of ook een andere huidskleur kan hebben.

Het begon in Nielson, waar de gemeente een zo multicultureel mogelijke intocht wilde organiseren. Een Maori werd daarom in de slee gezet, zonder baard of muts, maar met een rode verencape en een grote vishaak in zijn handen.

De reacties waren niet van de lucht. Critici vinden dat het kinderfeest wordt aangetast en willen de traditionele Kerstman behouden. Ook de Santa van Auckland, de grootste stad van het land, reageerde op de kwestie. "Dít is wat de kinderen willen zien", zei hij verwijzend naar zijn dikke buik en witte baard.

Verborgen agenda

Rob, zoals de Maori Santa heet, zag al snel dat zijn optreden niet door iedereen gewaardeerd werd. "Ik zag de geschrokken gezichten, duimen omlaag werden opgestoken", zegt hij achteraf. Hij is aangedaan door de ophef, legt correspondent Robert Portier uit. "Het leek hem leuk zijn cultuur uit te dragen. Van een verborgen agenda is geen sprake, benadrukt hij."

Door alle kritiek heeft de gemeente nu al aangekondigd dat er volgend jaar weer een traditionele Kerstman bij de intocht wordt ingezet.

Ster advertentie
Ster advertentie