Binnenland
KRO-NCRV

Er liggen duizenden euro's aan niet geïnde polissen bij verzekeraars

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Er liggen duizenden euro's aan niet geïnde polissen bij verzekeraars

Weet jij of je geliefden momenteel een uitvaartverzekering hebben lopen? Is dat jou verteld? Volgens Uitvaartverzekeringwijzer.net heeft 70 procent van de Nederlanders een uitvaartverzekering, maar doen verzekeraars onvoldoende hun best om nabestaanden hiervan op de hoogte te brengen. Daarom blijven er soms duizenden euro's bij verzekeraars liggen omdat ze niet weten dat de overleden persoon een uitvaartverzekering had.

Video niet beschikbaar

Wiens verantwoordelijkheid

Het probleem is vaak dat polissen al zijn afbetaald waardoor ze voor nabestaanden (in bijvoorbeeld bankafschriften) niet meer zichtbaar zijn. Bovendien zijn veel verzekeraars de afgelopen jaren overgenomen waardoor mensen niet precies weten waar ze kunnen aankloppen.

Volgens Margriet Brandsma is geen land zo goed verzekerd als Nederland. "Dus de kans dat een overleden geliefde of ouder zo’n verzekering heeft is ontzettend groot. Dus in die zin loont het de moeite om wat verder op zoek te gaan." Maar wiens verantwoordelijkheid is het om te weten of een overledene een polis heeft lopen? Moeten verzekeraars juist actie ondernemen en op zoek gaan naar nabestaanden?

Privacy

Uitvaartverzekeringwijzer.net is een petitie gestart. "We willen dit onderwerp op de agenda krijgen van de overheid", zegt directeur Leon Schouten. Het doel is om een systeem te creëren waarbij, als er iemand is overleden, de nabestaanden meteen bij de gemeente een code kunnen krijgen waarmee ze alle levensverzekeringen kunnen achterhalen. "Dan weten ze voordat de uitvaart plaatsvindt om wat voor bedrag het gaat en wat voor soort uitvaart ze kunnen verzorgen."

Een grote kwestie daarbij is het recht op privacy. Volgens Schouten zou dat te omzeilen moeten zijn maar "zal het niet makkelijk zijn". Uitvaartondernemer Dineke de Ruiter beaamt dat het lastig is om inzage te krijgen in die persoonlijke gegevens: "Sinds de komst van de nieuwe wet op de privacy is het nog veel moeilijker geworden. Nabestaanden moeten nu zelf in de telefoon klimmen en erachteraan gaan hoe geliefden zijn verzekerd."

Aanschuiven

Toch vindt De Ruiter het heel belangrijk dat nabestaanden op de hoogte zijn van verzekeringen van overledenen. "We kunnen als ondernemers onze rug daar wel naartoe draaien. Maar het is voor ons belangrijk om te weten of er voldoende geld is om je uitvaart te kunnen betalen. Dat hangt echt samen met je verzekering. Ik vraag het heel vaak: is het verstandig om een zoon of dochter aan te laten schuiven bij het gesprek?"

Stand.nl: Uitvaartverzekeraars moeten meer doen om nabestaanden te achterhalen

Ster advertentie
Ster advertentie