Binnenland
BNNVARA

Een oproep voor medemenselijkheid: Abdulaal en Martine moeten voor de Letse rechter verschijnen wegens hulp aan vluchtelingen

foto: Petitie De Goede Zaak
  1. Nieuwschevron right
  2. Een oproep voor medemenselijkheid: Abdulaal en Martine moeten voor de Letse rechter verschijnen wegens hulp aan vluchtelingen

Abdulaal Hussein en Martine Doppen werden in november 2023 opgepakt door de grenswacht in Letland omdat ze daar vluchtelingen in nood - waaronder het zusje van Abdulaal - hebben gered. Abdulaal en Martine zijn momenteel in Nederland, maar er hangt hen nog steeds een jarenlange gevangenisstraf boven het hoofd. De rechtszaak start in september in Letland. Vandaag dienden ze een petitie voor hulp in bij de Tweede Kamer. Ze vertellen erover in De Nieuws BV: "Het is een oproep voor medemenselijkheid."

Petitie voor Abdulaal en Martine die voor de Letse rechter moeten verschijnen

Video niet beschikbaar

Verschillende behandeling

Op dit moment is het tweetal op borgtocht vrij. Maar wel onder verschillende voorwaarden, vertelt Doppen. "Ik heb twee dagen vastgezeten, en toen ben ik op een borgtocht van 6.000 euro vrij gekomen. Abdulaal is pas vrijgekomen na anderhalve maand, daar moesten we 30.000 euro voor betalen." Hoewel ze beiden een Nederlands paspoort hebben, werden ze vanaf het begin al heel verschillend behandeld. "De enige verklaring die we daarvoor hebben kunnen vinden is dat ik wit ben en hij zwart. Ze geloofden niet dat hij Europees was, en behandelden hem alsof hij niet in Europa hoorde. Ze deden heel naar tegen ons beiden, maar vooral tegen Abdulaal." Hij (en zij niet) moet de rechtszaak ook eigenlijk in Letland afwachten, maar is vanwege zijn gezondheid tijdelijk in Nederland. "Ik ben daar kilo’s kwijtgeraakt, door heel veel stress. Ik mag nu tot 15 juni hier blijven, om hier naar de dokter te gaan", licht Hussein toe.

Helpen vanuit rol als hulpverlener

Er hangt hen een gevangenisstraf van acht jaar boven het hoofd voor ‘betrokkenheid bij het illegaal vervoeren van migranten naar de Europese Unie’. In Nederland maken we onderscheid tussen mensen die vluchtelingen helpen vanuit hun rol als hulpverlener en mensen die dit doen om er zelf beter van te worden en er rijk van te worden, legt Doppen uit. “Wij hebben dit gedaan omdat ons zusje in nood was. In Nederland wordt daar een onderscheid in gemaakt, ook in de bestraffing, maar in Letland wordt eigenlijk alles over één kam geschoren.”

Europese regelgeving

Wat Letland doet is in strijd met het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens. Daarin staat dat als je in Europa aankomt, je recht hebt op asiel en op juridische ondersteuning daarbij, vertelt Doppen. "Als mensen binnen de Europese grenzen zijn -of ze nou een geldig visum hebben of niet- dan heb je toegang tot Europese mensenrechten." In Letland zijn lokale nationale wetten aangenomen die recht tegen deze wetten in gaan. "Wat Letland doet is: ze pakken de mensen op, en sturen ze direct terug de grens over naar Belarus of Rusland, en dat mag dus absoluut niet."

Oproep voor Medemenselijkheid

Hussein en Dobben hebben vanmiddag een petitie aangeboden in de Tweede Kamer. Het is een ‘Oproep voor Medemenselijkheid’. Ze vragen de Nederlandse overheid, en in het specifiek de Minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot, om diplomatieke steun te bieden en de Letste overheid op te roepen om het tweetal niet te vervolgen voor het helpen van een familielid in nood.

Alle informatie over de petitie en de crowdfunding voor Abdulaal en Martine staat hier.


Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie