Achtergrond
KRO-NCRV

Ronald de Boer over WK: 'Ik zie de bereidheid van Qatar om het goed te doen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ronald de Boer over WK: 'Ik zie de bereidheid van Qatar om het goed te doen'

Met de winst op Noorwegen heeft Nederland zich geplaatst voor het WK voetbal in Qatar. Een toernooi dat door mensenrechtenschendingen niet onomstreden is. Ambassadeur van het WK Ronald de Boer denkt dat het evenement een 'katalysator voor verandering' wordt. "Ik zie de bereidheid van Qatar om het goed te doen", zegt hij bij Spraakmakers.Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Voormalig profvoetballer en trainer Ronald de Boer woonde zeven jaar in het Arabisch emiraat waar hij naar eigen zeggen "nauw heeft samengewerkt" met de koninklijke familie van het land en de huidige emir Tamim bin Hamad Al Thani. "Dat is écht een bereidwillige man die normen en waarden hoog heeft staan. Niet alleen die van zijn landgenoten, maar van iedereen die daar werkt, óók de arbeidsmigranten. Daar ben ik 100 procent van overtuigd."

Verandering

Dat er nog veel misgaat in het land is duidelijk, zegt De Boer. "Dat weten zij ook." Toch denkt hij dat dit WK een omslagpunt gaat zijn voor het land. "Juist het WK zorg voor een katalysator. Het maakt dat zij bereid gaan zijn om verandering te plegen. Een WK is een geweldig iets om dingen voor elkaar te krijgen."

Quote

Het is een beetje kortzichtig om alles op mijn bordje te schuiven

Ronald de Boer

'Jij moet dat maar doen'

Als ambassadeur brengt hij zijn normen en waarden over aan de mensen die nauw betrokken zijn bij de organisatie van het toernooi. De Boer vindt niet dat hij de enige is die moet worden aangesproken om de mensenrechtenschendingen en doden die zijn gevallen bij de bouw van de stadions, aan de kaak te stellen. "Iedereen denkt: jij moet dat maar doen", zegt De Boer.

Verantwoordelijkheid multinationals

Hij wijst erop dat er genoeg Nederlandse multinationals zoals Boskalis, Philips en Shell miljarden verdienen in Qatar. "Daar hoor ik jullie nooit over, dus het is een beetje kortzichtig om alles op mijn bordje te schuiven."

Luister hier Stand.nl terug waar we o.a. met Ronald de Boer praten over de stelling 'Oranje gaat als outsider naar het WK'. Ook vroegen we sportverslaggever Willem Visser een Oranje-supporter Gert Grimmius of zij ook een rol voor zichzelf weggelegd zien om aandacht te geven aan de mensenrechten in Qatar.

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie