Achtergrond

Directeur reclassering: 'Mensen zijn na lange gevangenisstraf wereldvreemd'

KRO-NCRV
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Directeur reclassering: 'Mensen zijn na lange gevangenisstraf wereldvreemd'

De reclassering heeft op dit moment 5 miljoen euro extra nodig om het toezicht op criminelen goed te kunnen uitvoeren. Dat zegt Sjef van Gennip, vertrekkend directeur van Reclassering Nederland, in Spraakmakers op NPO Radio 1.

Toezicht populair middel

De criminaliteit mag dan dalen, het aantal criminelen dat onder toezicht van de reclassering wordt gesteld stijgt. "Dat komt doordat rechters en officieren het middel van toezicht steeds vaker inzetten, omdat dit vaak effectiever is dan een korte gevangenisstraf", verklaart Van Gennip. "Ik weet zeker dat wij volgend jaar extra middelen nodig hebben om ons werk goed aan te kunnen."

Volkert van der Graaf

Na enig doorvragen wil Van Gennip best toegeven dat er 'leukere dossiers' bestaan dan dat van Volkert van der Graaf. De moordenaar van Pim Fortuyn probeert al jaren onder de voorwaarden van zijn voorwaardelijke invrijheidstelling (vi) uit te komen. "Ik denk dat het voor onze medewerkers niet altijd feest is geweest, maar we zijn wel wat gewend. Het hoort gewoon bij ons werk."

Momenteel wil Van der Graaf af van zijn meldplicht. "Het is zijn goed recht om dat aan te vechten, maar ik heb echt geen idee hoe de rechter erover gaat oordelen", zegt Van Gennip daarover.

Wereldvreemd

De vertrekkend reclasseringsbaas benadrukt dat de kwestie Volkert van der Graaf een uitzondering is. "Het gros van onze cliƫnten komt gewoon opdagen en houdt zich aan de afspraken. Onze bemoeienis heeft wel degelijk invloed op het niet meer terugvallen in crimineel gedrag." Daarbij is Van Gennip absoluut voorstander van de voorwaardelijke invrijheidstelling. "Ik verzeker u, mensen die lang in de gevangenis hebben zijn wereldvreemd zodra ze buitenkomen. Ze zijn hun sociale omgeving kwijt, weten niet meer hoe de samenleving in elkaar zit en hebben dus tijd nodig om te re-integreren. Iemand komt niet zomaar vrij."

Enorm raar idee

Na dertien jaar leidinggeven aan de reclassering gaat Van Gennip over twee weken met pensioen. Dat vindt hij 'een enorm raar idee'. "Het is een prachtige functie bij een prachtige organisatie die echt het verschil kan maken wat betreft meer veiligheid in de samenleving. Het is een eer geweest hier leiding aan te geven."

Ster advertentie
Ster advertentie