Achtergrond
BNNVARA

Staan Melania en Ivanka Trump wel achter Donald?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Staan Melania en Ivanka Trump wel achter Donald?

Van het omstreden immigratiebeleid tot Twitter-ruzies: je zou verwachten dat Melania en Ivanka Trump achter Donald Trump staan. Toch lijken de First Lady en First Daughter zich op subtiele manieren uit te spreken tégen hem en zijn beleid. Hoe is de verhouding tussen de Trumps en hoeveel invloed hebben Melania en Ivanka eigenlijk? In De Nieuws BV bespraken we de verhoudingen met Volkskrantjournalist Anna van den Breemer.

Een jaar geleden waren de rellen in Charlottesville. Ivanka heeft nu pas een tweet de wereld ingestuurd waarin ze zegt: "Er is geen plek voor racisme." Dat is wat Trump een jaar geleden juist niet deed. Hij weigerde het geweld af te keuren en een kant te kiezen. Anna van den Breemer: "Nu doet Ivanka dat wel. Maar interessanter nog: je ziet gelijk dat het publiek reageert. Zij zeggen je keurt dit allemaal wel af, maar wat hebben we eraan? Probeer je vader eens in toom te houden."

Oogappeltje

"Als er iemand is die invloed kan uit oefenen op Donald Trump is het Ivanka wel. Zij is duidelijk zijn oogappeltje en ze werken al ruim twaalf jaar zij aan zij. Ze weet precies hoe Donald werkt en kent zijn grillen, en vooral hoe je daar mee om moet gaan.’"

Ivanka en Melania hebben zich ook uitgesproken tegen het strenge immigratiebeleid van Trump. Nadat Ivanka zich fel had uitgelaten tegen het scheiden van families, volgde daarna een verklaring van Melania Trump's voorlichter. Daarin stond dat ze het verschrikkelijk vond om te zien dat kinderen van hun ouders werden gescheiden. Hiermee stellen ze zich duidelijk op tegen Trump.

"Er zit wel een tactiek achter”" meent Van den Breemer. "Melania heeft een paar dingen gezegd die je als kritiek kan zien. Ook over de migrantencrisis. Maar deze uitlatingen geven Donald Trump ook een iets menselijker gezicht. Namelijk: hij heeft een vrouw en een dochter die dus wel hun hart op de juiste plek hebben.’"

Geen slip of the tongue

"Bij Melania is het geen slip of the tongue. Ze heeft zich niet laten verleiden tot een bepaalde uitspraak. Het is een woordvoerder die dit zegt en het is dus wel degelijk geregisseerd. Bij Ivanka is het duidelijk dat ze een moment kiest om iets te zeggen."

Het is duidelijk dat Ivanka zelf ook ambities heeft in Washington om mogelijk zelf voor het presidentschap te gaan later. "Ze wil niet alleen maar gezien worden als de dochter van, en bewaakt daardoor dus ook heel erg haar eigen imago. Melania had hier helemaal geen zin in. Eigenlijk is ze First Lady tegen wil en dank in."

Beginnersfouten

"Het is lastig om te zeggen of het buiten Trump om gaat. Het gebeurt natuurlijk allemaal achter de schermen. Uiteindelijk zorgen Melania en Ivanka ervoor dat Trump een beetje uit de wind wordt gehouden. Later wordt het vaak afgezwakt. Dan lijkt het toch of ze niet doorhebben hoe het overkomt. Ergens zijn ze heel doortrapt. Alles doen ze met een reden. Anderzijds hebben ze onervarenheid in de politiek en maken ze af en toe ook gewoon beginnersfouten. Althans, zo lijkt het."

Is bij de Trumps de familie-loyaliteit in het geding?

Ster advertentie
Ster advertentie