Achtergrond

‘Natuurlijk kwamen de mariniers niet binnen met een bosje bloemen’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Natuurlijk kwamen de mariniers niet binnen met een bosje bloemen’

[KRO-NCRV] ‘Als ze te veel trillen, schiet je ze kapot, die lui’. Dit komt uit transcripties van de aanval op de gekaapte trein bij De Punt. Maar wat zegt dit nou echt over wat er is gebeurd 40 jaar geleden?

In het proces dat de nabestaanden van de Molukse kapers tegen de Nederlandse staat hebben aangespannen, besliste de rechtbank dat de inhoud van de banden moest worden vrijgegeven. "Goede zaak", zegt Gert Jaap Hoekman, hoofdredacteur van Nu.nl in het Mediaforum. "We moeten gewoon weten wat daar gebeurd is."

'Deze is dood? Ja, nu wel. Ha ha'

Maar de vraag is of er rond die teksten genoeg context is. Kunnen mensen verder lezen dan de teksten: 'Deze is dood? Ja, nu wel. Ha ha’.

Ronald Ockhuysen, hoofdredacteur van het Parool heeft er wel moeite mee. We moeten volgens Ockhuysen niet vergeten dat de mariniers die destijds de opdracht hadden om die gijzeling te beëindigen waren opgeleid om op een militaire manier een einde aan de situatie te maken. "Dan kom je natuurlijk niet binnen met een appeltaart of een bosje bloemen."

Quote

Volstrekt suggestief hoe de uitspraken van de mariniers nu worden geduid

Geert-Jan Knoops, advocaat van de mariniers

Volgens Hoekman zijn de geluidsbanden een startpunt om juist die context erbij te halen. Dat zegt ook Jurre van den Berg van de Volkskrant. "Het is een gevoelige zaak en daarom hebben we bij de Volkskrant juist besloten om er een uitgebreid artikel van 1200 woorden van te maken om er zoveel mogelijk context bij te bieden."

De rechter beslist

Maar volgens Geert-Jan Knoops, de advocaat die de mariniers bijstaat, is het volstrekt suggestief hoe de uitspraken nu worden geduid. Volgens hem was het beter geweest om de verhoren van de mariniers af te wachten.

Volgens Ockhuysen is er keurig hoor en wederhoor gepleegd, maar nu gaan de uitspraken van de mariniers een eigen leven leiden. "Gelukkig beslist een rechter uiteindelijk of het goed of fout was."

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie