Naar homepage
Achtergrond

Argos: Onvoldoende aandacht voor zelfmoordpreventie in zorgopleidingen
VPROHuman

foto: Iris Frankhuizenfoto: Iris Frankhuizen
  1. Nieuwschevron right
  2. Argos: Onvoldoende aandacht voor zelfmoordpreventie in zorgopleidingen

Ongeveer de helft van alle patiënten in de geestelijke gezondheidszorg denkt wel eens serieus aan zelfmoord. Hoe praat je als hulpverlener daarover met jouw patiënt? Niet in elke opleiding tot bijvoorbeeld psycholoog, huisarts of verpleegkundige wordt dat standaard behandeld in het lespakket.

"Maak suïcidepreventie structureel onderdeel van de opleiding tot hulpverlener", zeggen initiatiefnemers van een petitie die op 8 oktober zal worden aangeboden aan staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid. Een groot aantal hulpverleners, wetenschappers en patiënten onderschrijft die boodschap.

Hoe is het om als hulpverlener te werken met suïcidale patiënten? Hoe is het voor een patiënt als een hulpverlener het gesprek over zelfmoordgedachten mijdt? En waarom heeft suïcidepreventie nog geen structurele plaats in elke opleiding? Is het misschien een onuitgesproken taboe?
Argos maakte eerder een reportage over zelfmoord in de GGZ. Wat gebeurde er rond de dood van Orlando?

Meer journalistiek speurwerk?

Argos is het onderzoeksjournalistiek programma van de VPRO en Human. Je hoort Argos op zaterdag van 14.00 tot 15.00 uur op NPO Radio 1. Terugluisteren kan via je favoriete podcastapp of via de website van NPO Radio 1. Volg Argos ook via Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie