Achtergrond
KRO-NCRV

Onthullende nieuwe video: Had deze vrouw Harvey Weinstein moeten tegenhouden?

foto: Youtubefoto: Youtube
  1. Nieuwschevron right
  2. Onthullende nieuwe video: Had deze vrouw Harvey Weinstein moeten tegenhouden?

In een nieuw filmpje dat nieuwszender Sky News heeft ontvangen is te zien hoe een vrouw probeert marketingstrategieën met Harvey Weinstein te bespreken. Ook is te zien hoe hij haar herhaaldelijk ongepast benadert en aanraakt. De vrouw beweert nu dat ze later op de dag, bij een andere afspraak, door de filmproducent is verkracht. Maar had de vrouw dit kunnen voorkomen door eerder in te grijpen?

Video niet beschikbaar

Dat is de moeilijke vraag waar op social media de meningen zeer over verdeeld zijn. Ook onderzoeksjournalist Sanne Terlingen, vandaag te gast bij Spraakmakers, vind het een ingewikkelde kwestie. "Ik vond het zo’n perfecte illustratie van waar #Metoo om draait, en tegelijkertijd ook hoe dat nog steeds niet altijd duidelijk overkomt."

"Hij gaat steeds een heel klein stukje van de grens over, maar je ziet ook dat zij daar niet meteen heel bot en afwerend op reageert maar dat ze beleefd wil blijven", vervolgt ze. "Want ze wil die deal met hem sluiten. Dus ze zegt niet: flikker op, wat doe je nu? Maar ze lacht het weg. En je ziet dat zij zich heel duidelijk geïntimideerd voelt. Je moet iets van die ander gedaan krijgen en die moet het jou gunnen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ze zwaait met haar haar

Zakenvrouw Elske Doets was ook te gast. Zij vindt dat de vrouw veel eerder had kunnen ingrijpen en zelfs deels verantwoordelijk is. "Wat mij opvalt is dat ze naast elkaar zitten. Ik vind dat niet handig. Ik zie haar ook met dat haar zwaaien. Ik ken zakenvrouwen die dat doen om een deal binnen te halen. Dat zijn wel tekenen dat ze, wat mij betreft, te open is. Als hij een hand op haar been legt, moet je zeggen: sorry, stop it. Ik vind dat zij veel meer grenzen had kunnen aangeven."

Volgens Terlingen legt Doets dan de verantwoordelijkheid bij die vrouw, terwijl Weinstein zich schuldig maakt aan ongepast gedrag. Maar voor Elske Doets ligt de verantwoordelijkheid ook deels bij de vrouw. Doets: "Je bent zelf een autonoom persoon. Tegenover mij komen ook mannen te staan die mij willen intimideren. Daarin moet je wel een modus vinden om gelijkheid en afstand te creëren."

Seksueel jachtterrein

Volgens hoofdredacteur van het Parool Ronald Ockhuysen was de zakenafspraak tussen de vrouw en Weinstein gedoemd te falen. "Je ziet in dit filmpje dat hij haar als een seksueel jachtterrein ziet. Ik ben het er natuurlijk mee eens dat die vrouw moet zeggen: donder een end op. Als je voor een zakendeal komt en hij begint te flirten en legt een hand op je been. Dan is die deal eigenlijk al heel ver weg en komt hij voor iets heel anders. Dan is het heel goed om te zeggen: wegwezen, want dit is niet wat we doen."

Elske Doets herhaalt dat wat Weinstein deed onacceptabel is, maar dat vrouwen zich daar beter voor moeten beschermen. "Je moet ook echt oppassen als vrouw dat je je niet in situaties manoeuvreert als een boottochtje. Je kan niet vluchten van die boot. Daar moet je wel over nadenken. En als het gesprekje verder gaat dan de lobby gaat het ook niet door. Het is niet normaal, maar het is de realiteit. Als ik dat filmpje zie, de manier waarop ze is gekleed en hoe ze met haar haar speelt is ze iets te eager. Zo komt het op mij over."

Ster advertentie
Ster advertentie