Achtergrond
KRO-NCRV

Actie Maarten van der Weijden: 'Hij werd een soort circusaapje'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Actie Maarten van der Weijden: 'Hij werd een soort circusaapje'

Het zal niemand ontgaan zijn: zwemmer Maarten van der Weijden was bezig met een haast onmogelijke actie. In drie dagen en twee nachten probeerde hij de Elfstedentocht van ruim 200 kilometer te zwemmen. De Elfstedenzwemtocht werd besproken in Het Mediaforum van Spraakmakers. "De balans sloeg een beetje door naar verafgoding."

Video niet beschikbaar

Doel uit zicht

"En iets wat dan per definitie uit beeld raakt is het doel", zegt oud-Quote journalist Sonny Motké vanmorgen in Het Mediaforum. "Ik denk dat het merendeel van de mensen die langs de kant stonden niet eens gedoneerd hebben, die vonden het een leuk dagje uit", aldus Motké, die binnenkort bij het Financieel Dagblad begint. "Maarten werd een soort circusaapje."

Lampen en pizza’s

Dat vindt Angela de Jong, eveneens te gast in Het Mediaforum, wel héél cynisch. De tv-recensent van het AD wordt juist heel blij van Maarten van der Weijden. "Heel Nederland liep weer uit, we stonden daar met lampen en pizza’s en weet ik veel wat. Dan denk ik: het is nog niet zo slecht gesteld met Nederland."

Actie beter uitwerken

De vele aandacht voor Van der Weijden vindt zij dan ook logisch. Sterker nog: De Jong had best nog wel twee extra items van een half uur willen zien. Motké kan zijn verbazing niet onderdrukken: "Een half uur? Hoe moet je dat vullen dan? 'Hij heeft gezwommen, hij heeft pijn...'" De journalist heeft echter zelf wel een suggestie voor de extra items. "Er had wel wat meer aandacht mogen zijn voor de mensen die voor KWF Kankerbestrijding werken. Dáár gaat het om en dat heb ik niet gezien", zegt hij.

Hoera

Angela de Jong bekijkt het louter positief. "Die jongen was met een bovenmenselijke prestatie bezig en doet iets voor een goed doel, omdat hij het ook nog eens zelf heeft meegemaakt", zegt ze. "Daar komt bij: mensen hadden een leuk weekend, er is een ‘wij-gevoel’, ik zeg hoera."

Ster advertentie
Ster advertentie