Achtergrond
AVROTROS

Huisarts Bernard Leenstra praat met de jongen die hem met de dood bedreigde

  1. Nieuwschevron right
  2. Huisarts Bernard Leenstra praat met de jongen die hem met de dood bedreigde

Huisarts Bernard Leenstra is het wel gewend, dat er bij ieder media-optreden een portie haat over hem heen komt. Maar toen iemand hem eind vorig jaar met de dood bedreigde en een geldbedrag op zijn hoofd zette, deed hij aangifte, vertelt Leenstra in MISCHA!

#26 - Bernard Leenstra - MISCHA!

"Dit moeten we niet normaliseren. Ook online telt zo’n bedreiging. Het heeft impact op de mensen om me heen." Zelf voelde hij geen angst, maar "mensen lezen die bedreiging en je hebt maar één iemand nodig die het leest, bevangen raakt en denkt ja zie je wel, die dokter moet dood. En die gedachte is wel beangstigend."

Boos

Begin dit jaar is de dader opgepakt, een 21-jarige man uit Zeeland die heeft bekend. "Ik wil heel graag met hem in gesprek. Ik wil dat hij begrijpt wat dit met mij doet en met mijn familie. En - dat is de huisarts in mij - ik wil ook snappen waarom hij zo boos is, waar die angst vandaan komt. Hem vragen: wat heb jij nodig om te voorkomen dat je mij gaat bedreigen?" In maart gaat Leenstra de jongen daadwerkelijk ontmoeten.

Nuancering

Social media zijn in zijn ogen onderdeel van de gezondheidszorg. Leenstra vindt dat we ons dat goed moeten realiseren. Hij pleit daarom voor een webcare-team, dat los staat van de overheid, die reageren onder posts. De nuancering aanbrengen. Vragen beantwoorden. "Mensen die vragen stellen op social media moeten worden gehoord. Ik denk dat we daarmee verdere polarisatie kunnen voorkomen."

Luister hier het hele interview met Bernard Leenstra terug!

#26 - Bernard Leenstra - MISCHA!

MISCHA!

Gelukkig zijn ze er nog: mensen die hun mond opendoen, hun visie, gedachten en dromen met ons delen. In MISCHA! gaat presentator Mischa Blok iedere maandag tot en met donderdagnacht tussen 01:00 en 02:00 uur op zoek naar de drijfveren van deze mensen. Luister alle afleveringen via https://www.nporadio1.nl/podca...

Ster advertentie
Ster advertentie