Achtergrond
NTRVPRO

Zo verandert je leven als je een kind met ADHD of autisme hebt

foto: ANP / SIESE VEENSTRAfoto: ANP / SIESE VEENSTRA
  1. Nieuwschevron right
  2. Zo verandert je leven als je een kind met ADHD of autisme hebt

Hoe zwaar is de zorglast voor ouders en opvoeders van kinderen met ADHD of autisme? En waarom vinden ouders het moeilijk om hierover te praten? In Radio Doc Onplezierig wisselen Dieuwertje Mertens en Erik Jan Harmens ervaringen uit met andere ouders.

Radio Doc: Onplezierig

Zorglast

2,8 % van de Nederlandse kinderen tussen 4 en 12 jaar heeft een diagnose binnen het autistisch spectrum (ASS) en naar schatting heeft 2 tot 7 procent van de kinderen in Nederland ADHD. Voor deze kinderen is het leven soms ingewikkeld. De zorglast voor hun ouders en opvoeders is zwaar. Vaak lijden hun relatie, sociaal leven, werk en geestelijk welbevinden hieronder.

Schrijver Erik Jan Harmens heeft een twintigjarige zoon met PDD-nos en journalist Dieuwertje Mertens heeft een achtjarige zoon met ADHD. ''Je wil vertellen hoeveel je van kind houdt, maar er is ook een schaduwkant'', zegt Harmens. Er heerst namelijk een groot taboe op dit onderwerp. ''We willen niet klagen, maar aandacht vragen voor de eenzaamheid die deze ouders ervaren'', voegt Mertens eraan toe.

'Deel je verhaal'

Zo wisselen Harmens en Mertens ervaringen uit met andere ouders. ''Dat je dit kan delen met anderen, geeft een verlichting'', vertelt Mertens. ''Het is enorm bepalend voor je sociale leven als je kind ADHD of autisme heeft. De opvoeding biedt andere uitdagingen voor het gezin.''

Veel ouders vinden het lastig om openhartig over dit onderwerp te praten, merkt Mertens. ''Niemand praat graag over de problemen van zijn kind, het is een soort taboe. Daarom is het voor ons heilzaam om gesprekken te voeren met ouders die dit ook ervaren. Veel ouders voelen zich eenzaam in de opvoeding van kinderen met ADHD of autisme.'' Die eenzaamheid willen Harmens en Mertens doorbeken. ''We willen mensen aanmoedigen om hun verhaal te delen.''

Meer radiodocumentaires?

Radio Doc zendt zondag tussen 21.00-22.00 uur een korte en een lange radiodocumentaire uit. Gemaakt door bevlogen radiomakers met een liefde voor geluid. Alle audioverhalen zijn terug te luisteren via de website van 2Doc of NPO Radio 1. En natuurlijk via jouw favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie