Wortmann: 'Pensioenstelsel moet persoonlijker'
- Nieuws
- Wortmann: 'Pensioenstelsel moet persoonlijker'
[KRO-NCRV] Pensioenfonds ABP, het grootste fonds van het land, presenteert vanochtend de kwartaalcijfers. De financiële positie van het fonds is verbeterd, de dekkingsgraad stijgt naar 96.6 procent. Toch is dat nog lang niet op het veilige punt van 105 procent. Corien Wortmann, voorzitter van het ABP, pleit voor een ander, persoonlijker pensioenstelsel. Dat zegt zij in De Ochtend op NPO Radio 1.
Uit inventarisatie van de Financiële Telegraaf blijkt dat vrijwel alle pensioenfondsen 2016 afsloten met een lagere dekkingsgraad dan 2015. Geen goed nieuws, maar er was erger voorspeld. Daardoor hoeven fondsen niet massaal te korten op de Nederlandse pensioenen. Toch gaat het al tijden slecht met de fondsen door onder andere een lage rente en een hogere levensverwachting. Een verandering in het systeem is nodig om de fondsen toekomstbestendig te maken.
Luister hier het gesprek met Corien Wortmann terug:
Corien Wortmann over de kwartaalcijfers van ABP
Duurzamer en persoonlijker stelsel
Wortmann ziet hoe ingewikkeld het Nederlandse pensioenstelsel is geworden. "Het is aan mensen bijna niet meer uit te leggen dat hun pensioen niet meegroeit met de inflatie." In maart 2016 waarschuwde het ABP nog voor mogelijke verlaging van het pensioen, iets dat aanzienlijke ophef veroorzaakte. Achteraf bleek dat vals alarm, maar dat is voor Wortmann geen reden om excuses te maken voor de waarschuwing. "Er is veel onzekerheid over de stelsels, daarom proberen we mensen op tijd in te lichten dat er mogelijk gekort kan worden."
"Wat het probleem is met het huidige stelsel is dat mensen de grote pensioenpot zien, maar niet wat nou eigenlijk van hen is. Deelnemers moeten inzicht krijgen: wat is mijn potje? Dat eigen inzicht en het maken van eigen keuzes is erg belangrijk", aldus Wortmann. Pensioenfonds ABP is hard bezig om de beleggingen te vergroenen. Vraag is of dat het rendement ten goede komt. Volgens Wortmann is dat op de lange termijn zeker zo. "Uit onderzoek blijkt dat je op korte termijn op zijn minst net zo goed op lange termijn misschien wel beter rendement kan halen als je de portefeuilles van beleggingen vergroent."