Achtergrond
EO

Marianne Thieme wint debatprijs van de maand

foto: ANP / ROBIN VAN LONKHUIJSENfoto: ANP / ROBIN VAN LONKHUIJSEN
  1. Nieuwschevron right
  2. Marianne Thieme wint debatprijs van de maand

Marianne Thieme, vertrekkend fractieleider van de Partij voor de Dieren, is de winnaar van de ‘Debatprijs van de maand’. Zij krijgt de prijs van het Nederlands Debat Instituut (NDI) in samenwerking met het NPO Radio 1 programma Dit is de Dag.

Thieme heeft volgens NDI-directeur Roderik van Grieken veel bijgedragen aan het politieke debat. Bij de oprichting werd de Partij voor de Dieren niet serieus genomen, maar inmiddels is de partij door de duidelijke boodschap gegroeid en op veel plekken vertegenwoordigd: in Europa, Eerste Kamer, Provinciale Staten en gemeenteraden.

Volgens Van Grieken heeft Thieme altijd vanuit de inhoud gedebatteerd, zonder effectbejag. "Ze bewijst dat je met idealen ontzettend ver kunt komen. Het is haar gelukt om iets op de agenda te zetten wat bijna nog niet op de agenda stond."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bart Kemp

Ook Bart Kemp, de voorman van het boerenprotest, was genomineerd voor de prijs. De boeren wisten het debat deze maand te domineren en Kemp heeft volgens Van Grieken op een knappe manier de demonstratie in Den Haag opgetuigd. Hij wist goed uit te stralen dat hij niet voor de lol op het Malieveld stond, hij maakt zich oprecht zorgen om de toekomst van de boer.

In Pauw ging hij rustig in gesprek met ‘tegenstander’ Tjeerd de Groot (D66-Kamerlid), al was het volgens Van Grieken wel een 'smetje' dat Kemp op het Malieveld de microfoon uit de handen van De Groot trok.

Dilan Yesilgöz

Ook VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz kon rekenen op een nominatie. Zij zei deze maand dat ze een verbod steunde op het afsteken van zware vuurpijlen en zogenoemd single shot-vuurwerk. Later twitterde Yesilgöz echter dat ze een fout had gemaakt en dat haar standpunt niet door een meerderheid van de VVD-fractie werd gedeeld.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Van Grieken kan het waarderen wat het Kamerlid deed. "Iedereen maakt weleens een fout, Yesilgöz vertelde er mooi en open over." Volgens hem schieten andere politici vaak in een soort kramp in zo’n situatie. "Het optreden van Yesilgöz getuigt daarom van zelfvertrouwen", aldus Van Grieken.

Luister hier de uitzending terug:

Debatprijs van de maand

Debatprijs van de Maand

Vanaf dit jaar wordt in Dit is de Dag iedere maand in samenwerking met het Nederlands Debat Instituut de 'Debatprijs van de Maand' uitgereikt aan iemand die impact heeft gehad op een actueel debat, helder zijn of haar standpunt heeft verkondigd, en inhoudelijk en met interesse op zijn of haar tegenstanders heeft gereageerd. De prijs houdt dus niet noodzakelijkerwijs verband met de inhoud van de standpunten van de winnaar. In december 2019 wordt de 'Debatprijs van het Jaar' uitgereikt.

Eerdere winnaars zijn: publicist Rutger Bregman, FvD-leider Thierry Baudet, priester Pierre Valkering, eurocommissaris Frans Timmermans en PvdA-leider Lodewijk Asscher.

Ster advertentie
Ster advertentie