Achtergrond
KRO-NCRV

'De migratiedeal bestaat uit waterige compromissen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'De migratiedeal bestaat uit waterige compromissen'

Tot diep in de nacht hebben de regeringsleiders van de 28 EU-lidstaten hun hoofd gebogen over het migratievraagstuk. Er is een akkoord gekomen waar alle leiders het mee eens zijn. "De inhoud van het akkoord bestaat uit waterige compromissen, maar dat is een tactiek binnen de internationale politiek", zei Joost Herman, professor Globalisation aan de RUG, vanochtend in Spraakmakers.

Volgens premier Rutte is het probleem nog niet opgelost, maar zijn er wel afspraken gemaakt die verder uitgewerkt moeten worden. Wat naar buiten is gekomen is dat de EU financiële steun wil geven aan landen in Noord-Afrika in ruil voor het beperken van de toestroom van migranten. Ook komen er binnen de EU een soort aanmeldcentra, waar migranten snel uitsluitsel krijgen over hun asielprocedure.

"Dit akkoord heeft de politieke crisis in Duitsland afgewend. Niemand is erbij geholpen als Merkel nog verder in de problemen zou komen omtrent de vluchtelingen. Het is dus een goede zet geweest", zegt Joost Herman. De professor wijst ons erop dat punt 8 van het conclusiedocument van gisternacht erg belangrijk is, omdat er wel degelijk aandacht wordt besteed aan de essentie van het probleem. Dat er iets van substantiële veranderingen in Afrika moeten plaatsvinden en dat de EU daarop moet focussen. "Dit is de eerste keer dat er zo nadrukkelijk over gepraat wordt."

Het is probleem van ons allemaal

Volgens politiek journalist Kees Boonman zou het ramp, eigenlijk een crisis, zijn geweest als er geen verklaring was uitgekomen. "Het belangrijkste dat dit akkoord laat zien is dat het migratievraagstuk niet het probleem is van één land, maar van ons allemaal."

Europarlementariër Jeroen Lenaers van het CDA vindt het goed dat er een akkoord is gekomen waar 28 landen mee eens zijn en achterstaan, maar heeft nog wel een paar kritiekpunten. "In het overleg gaven meerdere landen aan dat solidariteit belangrijk is. Maar wat betekent solidariteit? Het is dus nog vaag en we staan eigenlijk nog steeds op dezelfde situatie als in 2015." Daarnaast vindt Lenaers dat er een duidelijk onderscheid gemaakt moet worden tussen migranten en vluchtelingen. "Voor naastenliefde is dat belangrijk, want we willen graag de mensen helpen die moeten vluchten uit hun land, omdat het daar niet veilig is."

We verschuiven het probleem

"Ik ben voorzichtig verdrietig over deze deal", zegt Europarlementariër Judith Sargentini van GroenLinks. Volgens haar is nu alleen de politieke crisis in de Unie opgelost, maar de vluchtelingenproblematiek niet. "We plaatsen nu het probleem buiten de EU, in plaats van dat we er wat aan doen. De lidstaten zijn niet in staat geweest om te praten over de herverdelingen van migranten of het overnemen ervan."

Tweede Kamerlid Maarten Groothuizen van D66 is ronduit optimistisch. "Dit akkoord heeft de acute problemen opgelost, maar er moeten nog veel details worden uitgewerkt. Deze discussie is nog lang niet voorbij." Volgens Groothuizen is het probleem te managen, maar dan moet elk lidstaat er achter staan. "Nederland moet zijn goede kant laten zien door te helpen, maar ook door kritisch te gaan kijken. Hoe worden de migranten opgesloten in de opvanghuizen?" Over een ding kan Maarten Groothuizen kort en duidelijk zijn: "We hebben als EU geen enkel belang om dit vraagstuk te laten escaleren. Boten met vluchtelingen horen niet geweigerd te worden. Dat is echt bizar."

Ster advertentie
Ster advertentie