Achtergrond
KRO-NCRV

Oom Anne Faber: 'Nederland is allang geen beschaafd land meer'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oom Anne Faber: 'Nederland is allang geen beschaafd land meer'

Ook bij de organisatie 'Namens de Familie', die nabestaanden van misdrijven adviseert over de communicatie met de media, is de dood van Peter R. de Vries als een bom ingeslagen. "Het was een enorme persoonlijkheid die veel voor mensen heeft betekend", zegt initiatiefnemer Hans Faber bij 1 op 1. "Hij kwam altijd op voor mensen die dat nodig hadden."

Video niet beschikbaar

Sportschool

Eigenlijk kenden ze elkaar van de sportschool. Hans Faber was druk bezig met een intensieve work out, toen hij een bekende kop zag. "Opeens zag ik een enorm fitte vijftiger naar binnen lopen. Het bleek Peter te zijn." Pas later kruisden hun paden elkaar, tegen wil en dank, ook professioneel. Toen Fabers’ nichtje Anne in de herfst van 2017 werd verkracht en gedood door Michael P., werd het leven van de familie op de kop gezet. Een periode van intensieve rouw met veel media-aandacht volgde.

Namens de Familie

Tegenwoordig runt Faber Namens de Familie. Deze stichting adviseert nabestaanden over hun contact met de media na een misdrijf. "Voordat ik met dit initiatief begon, ben ik bij Peter langsgegaan", vertelt Faber. "Hij was bijzonder gecharmeerd van het idee. Dagelijks kreeg hij honderden mailtjes van mensen die hem nodig hadden en die kon hij natuurlijk niet allemaal bijstaan. Hij was dus blij dat wij hem daarmee gingen helpen."

Inmiddels staat Faber, samen met zijn achttien collega’s, meer dan 250 families bij. "In eerste instantie willen mensen vaak niets met de media te maken hebben”, constateert hij. Maar naarmate de tijd verstrijkt, groeit de behoefte bij mensen om toch hun verhaal te doen. Al was het maar om te voorkomen dat zoiets niet nog een keer gebeurt. Wij adviseren ze dan over de aanpak die het beste bij hun wens past."

Journalisten

Over de misdaadjournalistiek in Nederland is Faber overwegend positief. "Je kunt over het algemeen heel goed samenwerken met journalisten. Ik merk ook dat zij het prettig vinden dat wij als contactpersoon tussen hen en de familie staan."

Wel heeft Faber soms moeite met de gefilterde versie van de werkelijkheid die de media van misdrijven geven. "De kranten publiceren een gekuiste reconstructie, waarin de gruwelijke details worden weggelaten." Bij die impuls plaatst Faber zijn kanttekeningen. "Mensen kunnen zich vaak geen voorstelling maken van het kwaad. Misschien komt dat doordat ze de harde werkelijkheid niet te zien krijgen. We zijn in dit land redelijk naïef ten opzichte van de georganiseerde misdaad. Het beschaafde land dat we willen zijn, zijn we allang niet meer."

Hans Faber over het begeleiden van familie van slachtoffers misdrijven

Video niet beschikbaar

1 op 1 Zomereditie

Tijdens de zomerperiode wordt Sven Kockelmann vervangen als presentator van 1 op 1 door afwisselend Margreet Reijntjes, Joris Linssen en Bert Kranenbarg. Luister iedere werkdag tussen 11.30 en 12.00 uur naar de 1 op 1 Zomereditie op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie