Cultuur & Media

Mick van Wely over schrappen RTL Boulevard: 'Stuur maar tanks en militairen'

KRO-NCRV
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mick van Wely over schrappen RTL Boulevard: 'Stuur maar tanks en militairen'

Bedreigingen vanuit criminele hoek leidden ertoe dat RTL Boulevard besloot om zaterdag en zondag haar uitzendingen te schrappen. Voor misdaadjournalist Mick van Wely voelt dit als een nederlaag tegen de georganiseerde misdaad. "Ik had gezegd: bedankt voor het advies, maar stuur maar tien tanks en honderd militairen. Je kúnt niet zwichten voor terreur", zegt hij in het Mediaforum van Spraakmakers.

'Dit mag niet kunnen'

Na de aanslag op het leven van misdaadjournalist en programmagast Peter R. de Vries vorige week én bedreigen aan het adres van RTL Boulevard, besloot de driehoek van Amsterdam dat de veiligheid niet kon worden gegarandeerd. De programmaleiding besloot daarop de redactie rust te gunnen en de uitzending niet door te laten gaan.

Misdaadjournalist Mick van Wely respecteert de keuze van RTL hierin. “Ik weet goed wat er speelt en wat ze meemaken, dat is niet te beschrijven.” Toch is hij ook boos dat er met het schrappen van de uitzendingen, gezwicht wordt voor terreur. “Je kunt niet zwichten, dan is het hek van de dam.” Het is volgens hem “te bizar voor woorden” dat er tot twee keer aan toe een uitzending moet worden geschrapt. “Dat mag niet kunnen.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hier blijft het niet bij

Volgens Van Wely is er qua veiligheid altijd wel iets te regelen. “Dit is een slag die je niet mag verliezen.” De Telegraaf, waar Van Wely werkzaam is, werd eerder ook aangevallen net als tijdschrift Panorama. Van Wely is bang dat er meer bedreigingen en mogelijk aanslagen volgen. “Ik vrees dat het hier niet bij blijft.”

Hoewel hij het volledig respecteert wanneer collega’s een andere afweging maken, denkt Van Wely niet aan stoppen. “Ik zeg altijd: ik zwicht en zwijg nooit. Ik buig niet en ik laat me niet intimideren.” Van Wely is trots te zien dat zijn collega (misdaad)journalisten doorgaan met hun werk.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

‘Aanval op ons allemaal’

“Een aanval op RTL Boulevard is een aanval op ons allemaal”, zegt politiek journalist Leonard Ornstein. “Er moet snel iets gebeuren vanuit de politiek.” Waar minister Grapperhaus eerdere bedreigingen leek te bagatelliseren, denkt hij dat men in Den Haag inmiddels doordrongen is van de ernst van de situatie.

Ornstein verwacht dan ook niet alleen woorden, maar vooral daden. “Er moet de komende tijd heel serieus in kaart worden gebracht hoe journalisten in Nederland bedreigd worden.” Dat kan volgens hem middels een parlementaire enquête, maar omdat dit te lang duurt moet er ook op korte termijn iets gebeuren. “De bescherming van journalisten moet worden opgetuigd, net zoals ook het Tweede Kamergebouw wordt beveiligd.”

Solidair

Ornstein heeft “100 procent begrip” voor de collega’s van RTL Boulevard dat ze de uitzending hebben geschrapt. “Ik ben daar solidair mee. Misschien kunnen wij hen helpen op het op de een of andere manier te organiseren. Het kan nooit zo zijn dat we zwichten voor terreur.”

Spraakmakers Community

Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling van Stand.nl, mee- en napraten over onze uitzending en je vraag stellen aan een bekende Spraakmaker. Aanmelden kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie