Achtergrond

Bescherm de BOA!

BNNVARA
foto: De Nieuws BVfoto: De Nieuws BV
  1. Nieuwschevron right
  2. Bescherm de BOA!

Geweld tegen boswachters, dreigende taal tegen vuilnismannen en bedreigde NVWA-controleurs: steeds vaker krijgen BOA's te maken met geweld en agressie. Voor de Nederlandse BOA Bond in de maat nu vol: zij eisen handboeien, pepperspray en een wapenstok voor alle BOA's die voor hun werk de straat op moeten.

In De Nieuws BV licht Eric Lakenman van de BOA Bond toe waarom dat belangrijk is. "De BOA heeft heel veel taken overgenomen van de politie op straat. Heeft veel contact met mensen. En in dat menselijke contact gaat het wel eens fout." In die gevallen is het goed als een BOA middelen heeft om zichzelf te verdedigen.

Pepperspray en een wapenstok

Boswachter Thomas Paak en handhaver Theo Roedoe beamen dat de nut en noodzaak van pepperspray en een wapenstok. "We hebben de laatste tijd vaker te maken met mensen met een kort lontje. Aan de ene kant krab je achter de oren omdat je bij Staatsbosbeheer bent gaan werken, en niet bij de Politie. Maar aan de andere kant: je moet ook veilig thuiskomen", aldus Paak. Theo Roedoe wijdt dit ook aan de veranderde taken van een BOA. "Vroeger deden we in principe fiscale controles. Maar tegenwoordig bekeuren we ook fietsen op de stoep en alcohol. Daar komen andere mensen bij kijken. (...) Ik heb nu alleen maar handboeien, mijn handen, en mijn mond." Volgens Roedoe komt dat pepperspray en een wapenstok de veiligheid ten goede. "Dan kan je in ieder geval anderen van je af slaan en kan je jezelf in veiligheid brengen".

Quote

Vroeger deden we in principe fiscale controles. Maar tegenwoordig bekeuren we ook fietsen op de stoep en alcohol.

Theo Roedoe

Roedoe en Paak hebben beiden ervaring met situaties waarin zij zelf in de problemen gebracht zijn. Dat is niet gek, want volgens Lakenman hebben heel veel BOA's te maken met geweld. "Iedere week heb ik wel contact met een BOA die te maken heeft met geweld. Dat geweld lijkt in ernst toe te nemen. Dat ligt niet aan de samenleving, maar wel aan hoe de BOA wordt ingezet", aldus Lakenman.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De BOA Bond heeft een petitie opgezet. "Ik hoop dat mensen mee gaan denken over wat je van BOA's mag verwachten en wat die BOA's voor middelen krijgen. Dat willen we verzamelen. En daarmee willen we de politieke discussie beïnvloeden."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Facebook en Twitter

Ster advertentie
Ster advertentie