Achtergrond

'Kinderen willen graag gezien worden als kind'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Kinderen willen graag gezien worden als kind'

"Kinderen willen graag gezien worden als kind, goed meedoen en een opleiding krijgen." Dat zijn de ervaringen van Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer tijdens de Kinderrechtentoer die langs scholen, buurthuizen, jeugdhulpinstellingen en een kinderziekenhuis gaat.

Kinderen kunnen onder meer een vragenlijst invullen. "We verzamelen wat er onder kinderen en jongeren leeft," vertelt Kalverboer in De Ochtend op NPO Radio 1. "We vragen hoe hun leven is en wat er wel en niet goed gaat."

De informatie die daar uitkomt dat wordt door het team van de Kinderombudsvrouw vergeleken net de informatie die er al is van hulpverleners en andere professionals. "Voor mijn taak is het belangrijk dat ik luister naar kinderen," zegt Kalverboer. "Dat blijven we ook doen. En we willen ook regelmatig contact houden met jongerenorganisaties zoals het LAKS en kinderburgemeesters."

'Dun laagje beschaving in Nederland'

Eerder dit jaar stelde de Kinderombudsvrouw dat Zwarte Piet in strijd is met het kinderrechtenverdrag. Daar kreeg ze felle reacties op en zelfs bedreigingen: "Waar ik van schrok is dat we zo'n heel dun laagje beschaafdheid hebben in Nederland. Vooral die boosheid van mensen, dan denk ik: waar komt dat vandaan?"

De ombudsvrouw heeft met groepen witte en gekleurde kinderen gepraat over het onderwerp. Kalverboer: "De kinderen zeggen: volwassenen stop hiermee."

Ster advertentie
Ster advertentie