Achtergrond
HUMANVPRO

Ook in België verdwijnen Vietnamese kinderen van de radar

foto: Lost in Europefoto: Lost in Europe
  1. Nieuwschevron right
  2. Ook in België verdwijnen Vietnamese kinderen van de radar

Sinds 2017 zijn maar liefst 44 Vietnamese minderjarigen verdwenen uit de Belgische asielopvang. Dat blijkt uit onderzoek van het Vlaamse weekblad Knack, De Standaard en VRT dat vandaag verschijnt. 'Bijna al deze jongeren verdwijnen binnen 24 uur na aankomst', bevestigt de woordvoerder van de Belgische asielorganisatie Fedasil.

Het onderzoeksprogramma Argos onthulde in maart dit jaar dat in Nederland meer dan zestig Vietnamese kinderen verdwenen. Zij verbleven in een beschermde opvang omdat er groot risico is dat zij slachtoffer worden van mensenhandelaren.

's Nachts staan er auto’s met knipperende koplampen voor de geheime locatie, vertellen opvangmedewerkers aan Argos. 'Op dezelfde dag worden de kinderen opgehaald van verschillende locaties', zegt coördinator Victoria. 'Dus daar zit iemand achter die ons kent.'

In België kwamen de Vietnamese kinderen in allemaal in de opvangcentra terecht nadat de politie hen onderschept had, aldus de woordvoerder van Fedasil. 'Dit jaar werden er tot op heden 19 Vietnamese jongeren naar een opvang gebracht. Ze verdwenen allemaal, met uitzondering van 1 jongere die aangepaste opvang kreeg als potentieel slachtoffer mensenhandel.'

Uitgebuit in nagelstudio’s

De Belgische media keken mee bij een inval van de Belgische politie en arbeidsinspectie in Vietnamese nagelsalons. 'In onze politiezone gaat het om een nieuw fenomeen dat de kop opsteekt', zegt politiecommissaris Hoebeke tegen Knack. 'We vermoeden dat de meerderheid van het personeel van Vietnamese origine is. Mogelijk zijn ze slachtoffer van mensenhandel.'

Uit het artikel in Knack, dat vandaag verschijnt:

Volgens arbeidsauditeur Speybrouck is het bijzonder moeilijk om uitgebuite Vietnamezen te overtuigen om in het beschermd statuut van 'slachtoffer van mensenhandel' te stappen. Amper vier minderjarige Vietnamezen hebben de stap gezet: twee vorig jaar, twee dit jaar.

'Alle vier zijn ze aangetroffen in verschillende nagelsalons in België', zegt Sarah Dehovre, directrice van het gespecialiseerde opvangcentrum Pag-Asa. Dat voorziet in opvang voor de slachtoffers op een discrete plaats en in begeleiding op juridisch, administratief en psychosociaal vlak.

'Toen de vier in Vietnam vertrokken waren ze amper zestien-zeventien jaar. Ze komen uit de centraal-noordelijke regio, een onderontwikkeld plattelandsgebied.

Internationaal fenomeen

Meer dan tienduizend vluchtelingenkinderen verdwenen van de radar na aankomst in Europa. Argos is initiatiefnemer van Lost in Europe, waarbij een internationaal team van onderzoeksjournalisten uitzoekt wat er met die kinderen gebeurt.

Ook in Nederland zijn aanwijzingen dat Vietnamezen worden uitgebuit in nagelstudio’s. Daarnaast ontdekte Argos dat Vietnamese kinderen in Engeland worden teruggevonden als slaaf op cannabisplantages. Het nieuws werd gepubliceerd door The Guardian.

In Duitsland verdwijnen nog meer Vietnamese kinderen van de radar, zo onthulden RBB en Tagesschau. Alleen al in de deelstaat Berlijn verdwenen in zeven jaar tijd 472 kinderen uit Duitse jeugdinstellingen. Ook daar werden linken gevonden naar onder meer Berlijnse nagelsalons.

Oostblokmaffia

De Vietnamese minderjarigen reizen veelal via Rusland over land naar Europa. Zij vertrekken uit Vietnam om schulden af te betalen, of nadat zij gelokt zijn door malafide arbeidsbureaus in het Oostblok.

Argos vond aanwijzingen dat de Vietnamese mensensmokkelaars samenwerken met maffia uit Oostbloklanden. Na de Vietnamoorlog onderhield Noord-Vietnam nauwe banden met onder meer Polen, Tsjechië en Oost-Duitsland.

In Vietnam worden kinderen geronseld met de boodschap dat ze in Engeland duizenden euro’s kunnen verdienen in restaurants of in nagelstudio’s. Eenmaal onderweg eisen de smokkelaars ineens een veel hoger geldbedrag dan afgesproken. Er wordt onder meer gedreigd om familie te vermoorden als de schulden niet op tijd worden afbetaald.

Meer Argos?

Argos doet journalistiek speurwerk naar opmerkelijke achtergronden bij het nieuws, of zaken die nieuws zouden moeten zijn. Luister elke zaterdag van 14.00 tot 15.00 uur naar Argos op NPO Radio 1 en volg Argos op Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie