Achtergrond

KRO-NCRV mogelijk naar rechter om plannen NPO Radio 2

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. KRO-NCRV mogelijk naar rechter om plannen NPO Radio 2

De KRO-NCRV zal mogelijk via de rechter proberen te voorkomen dat NPO Radio 2 het programma De Staat van Stasse van de zender haalt. In het Algemeen Dagblad zegt presentator Stefan Stasse niets te snappen van de plannen van de NPO.NH/AT5-directeur Paul van Gessel kan zich de frustratie van Stasse goed voorstellen: 'Het lijkt ondoordacht management.'

De Staat van Stasse wordt mogelijk van de radio gehaald om ruimte te maken voor een programma van de van 3FM overgekomen DJ Annemieke Schollaardt. Die was aangetrokken als opvolger van Rob Stenders, die door zijn overstap van de AVROTROS naar BNNVARA aanvankelijk zijn uitzendtijdstip verloor.

Na forse kritiek besloot de NPO dat Stenders zijn programma toch mag blijven maken onder de vlag van zijn nieuwe werkgever, en ging de NPO op zoek naar een nieuw uitzendtijdstip voor Schollaardt. Als gevolg daarvan is de kans groot dat Stasse de zender moet verlaten. Hij zoekt nu de publiciteit om zijn onbegrip te uiten.

Verworven rechten

Paul van Gessel noemt het in het Mediaforum vrij ernstig dat de kwestie gejuridiseerd wordt. "Het lijkt ondoordacht management." Volgens hem komt het tegenwoordig vaker voor. Ook de AVROTROS dreigt met een gang naar de rechter als de Nieuwsshow in handen komt van Omroep MAX.

Toch wijst Van Gessel er op dat de NPO over de programmering gaat. De omroepen kunnen intekenen op zogeheten ‘timeslots’. Het gevolg is volgens Van Gessel dat omroepen toegekende uitzendtijdstippen gaan beschouwen als verworven rechten. “Als er iets verandert krijg je gedoe. Het is koehandel. In Hilversum noemen we dat de NPO.”

Falend omroepsysteem

Van Gessel vindt dat het omroepsysteem hier gefaald heeft. “Je hebt een overkoepelend bestuur en je moet het net zo lang discussiëren totdat je er uit komt", zei hij vanmiddag in het Mediaforum. "Je kunt niet alle belangen dienen, in feite kom je er niet uit.”

Reactie NPO

De NPO wilde niet in het Mediaforum op de kritiek van Stasse reageren. Wel gaf een woordvoerder een schriftelijke verklaring. Daarin stelt de NPO dat er bij het opstellen van een nieuwe programmering keuzes gemaakt moeten worden. Dat kan leiden tot teleurstellingen bij omroepen en programmamakers, maar uiteindelijk gaat het de NPO om het bedienen van de luisteraars.

Beluister hier het Mediaforum terug:

Het Mediaforum over het aftreden van Hennis en 25 jaar OVT

Ster advertentie
Ster advertentie