Achtergrond
KRO-NCRV

69 Kamerleden nemen vandaag afscheid: 'Ik moest echt afkicken'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 69 Kamerleden nemen vandaag afscheid: 'Ik moest echt afkicken'

Met de beëdiging van de nieuwe Tweede Kamer woensdag nemen dinsdag al 69 volksvertegenwoordigers afscheid. "Cold turkey lijkt me dat", zegt voormalig SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen in Spraakmakers. "Ik moest echt afkicken."

Sharon Gesthuizen en Titia Lont over het leven ná een politieke functie

Het werk van Kamerlid is veeleisend. "Het feit dat je in Den Haag rondloopt met altijd weer die ellendige stemmingsbel. Dat gaat in je systeem zitten", zegt Gesthuizen. Hoewel ze het doorspitten van de begroting niet mist, heeft ze wel een beetje moeten "rouwen" toen ze afscheid nam van de Kamer.

Kapitaalvernietiging

Gesthuizen vertrok vier jaar geleden vrijwillig na meer dan tien jaar in de Kamer te hebben gezeten. Voor anderen is een vertrek minder vrijwillig omdat hun partij een nederlaag heeft geleden bij de verkiezingen en/of omdat ze niet hoog genoeg op de stonden. "Dan is het afscheid echt naar en jammer", zegt Gesthuizen.

Los van of het een persoonlijke keuze is geweest of een politiek gevolg, is het ook kapitaalvernietiging voor de Kamer, omdat de kennis en ervaring van het Kamerlid verloren gaan, zegt Gesthuizen.

Nieuwe baan

Coach Titia Lont helpt oud-bestuurders en Kamerleden in hun zoektocht naar een andere baan. In de praktijk lopen zij bij het zoeken van een nieuwe functie tegen drie zaken aan.

Zo hebben ze ondanks hun politieke ervaring volgens Lont vaak een afstand tot de arbeidsmarkt. "Bestuurlijke ervaring is goed, maar ze zijn nog nooit manager geweest. Het is een verschil of je goed op de inhoud bent of het financieel beleid van een organisatie hebt gevoerd."

Daarnaast kleeft de partijkleur vaak nog aan oud-Kamerleden en denken veel toekomstige werkgevers dat ze eigenwijs zijn, zegt Gesthuizen. Voor partijen aan de flanken zoals SP en PVV is het moeilijker dan voor PvdA'ers of CDA'ers. En hoewel Kamerleden een groot netwerk hebben, valt dit voor sommigen weg wanneer ze geen invloed meer hebben in Den Haag.

Geen wachtgeld

Zelf had Gesthuizen op dag één een nieuwe functie. "Ik ben niet tegen de wachtgeldregeling, maar ikzelf wilde er geen gebruik van maken. Daarbij wilde ik weer zo snel mogelijk op mijn eigen benen staan."

Na verschillende functies te hebben gehad start ze in april als de nieuwe directeur van de ArtEZ Academie voor Art & Design in Arnhem. Gesthuizen is zelf in 2002 bij ArtEZ afgestudeerd in de autonome beeldende kunst.

Tips

Een deel van de 69 afzwaaiende Kamerleden zullen snel een nieuwe functie vinden, maar voor het deel waarbij het niet meteen lukt heeft Lont nog wat tips. "Pak rust. De meeste hebben wel een half jaar tot een jaar nodig om iets te vinden."

Als je geprofileerd bent als Kamerlid kun je misschien in die branche aan de slag, maar dan moet er ook nog maar een functie zijn." Om vooroordelen bij werkgevers weg te nemen, kun je volgens haar ook een opdracht pro deo doen. "Zo kun je laten zien dat het met die eigenwijsheid wel meevalt."

Blijf op de hoogte van de formatie

Bij NPO Radio 1 volg je alles rondom de verkiezingsuitslag en de formatieonderhandelingen. (Tip: met de NPO Radio 1-app ben je nóg sneller op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.)

Ster advertentie
Ster advertentie