Achtergrond
KRO-NCRV

Kinderen die na vechtscheiding hun vader of moeder niet meer zien: 'Niet in belang van kind'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kinderen die na vechtscheiding hun vader of moeder niet meer zien: 'Niet in belang van kind'

Honderden kinderen zien na een vechtscheiding één van hun ouders niet meer. Dat is zorgelijk, meent André Rouvoet, voorzitter van het Platform Scheiden zonder Schade. "Een oplossing waarbij voor de rust en stabiliteit een van de ouders van het kind op afstand wordt gezet, kan niet goed zijn. Dat is niet in het belang van het kind."

Eind februari presenteerde de oud-vicepremier als voorzitter van het Platform Scheiden zonder Schade zijn bevindingen aan minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid). De voorbije maanden onderzocht de commissie in opdracht van het kabinet hoe voorkomen kan worden dat kinderen het slachtoffer worden van een scheiding.

Zo vullen ieder jaar ruim 30 duizend echtparen de scheidingspapieren in. Gisteravond haalde de scheiding van voetballer Wesley Sneijder en Yolanthe Cabau van Kasbergen zelfs nog het Achtuurjournaal.

Ingrijpend

Zeker als het gaat om zware vechtscheidingen kunnen de gevolgen voor kinderen zeer ingrijpend zijn. Rouvoet durft het niet op een briefje te geven, maar gezien de schattingen vermoedt hij dat omstreeks tienduizend kinderen per jaar een van hun ouders niet zien. Een getal waar hij van schrikt. "Dat kan niet waar zijn, denk ik dan."

Quote

Kinderen hebben recht op blijvend contact met hun beide ouders

André Rouvoet

"Kinderen hebben recht op blijvend contact met hun beide ouders", zegt de oud-vicepremier die nadrukkelijk aangeeft dat soms situaties zich voordoen die maken dat het echt niet anders kan.

Maar, zo zegt Rouvoet, soms wordt besloten dat een kind wordt toegewezen aan een van de ouders of zelfs onder toezicht komt en uit huis geplaatst wordt. "Dan proberen we het conflict tussen ouders als ex-partners op te lossen door het kind uit huis te plaatsen. Dat kan niet de goede route zijn. Dat moet anders."

André Rouvoet over 'Scheiden zonder Schade'

Ster advertentie
Ster advertentie