Achtergrond
KRO-NCRV

'Het is raar om je vader met een andere man te zien'

foto: Spraakmakersfoto: Spraakmakers
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Het is raar om je vader met een andere man te zien'

Scheidingen zijn zwaar voor een kind. Maar voor Christa Bisschop was het een stuk ingewikkelder. Via een brief die per ongeluk bij haar terecht kwam leerde ze dat haar vader Harko ook op mannen viel.

Video niet beschikbaar

Presentatrice Sofie van den Enk volgt voor het KRO-NCRV programma Ouders uit de kast jongeren van wie één van de ouders na een jarenlang hetero huwelijk uit de kast is gekomen. Vader Harko Bisschop en dochter Christa waren vandaag te gast bij Spraakmakers.

"Op mijn negentiende kwam ik Tiny tegen en ik was op slag helemaal verliefd", vertelt Bisschop. "Ik heb op een gegeven ogenblik met een vriendin gesproken, en die zei: ik heb het idee dat je toch of biseksueel of gay bent. Ik had het nog niet verteld. Er knapte wat bij mij, en toen zei ik: ja, dat klopt, ik val ook op mannen." Hij ging er mee naar zijn vader en dominee, die hem vertelden dat het gevoel vanzelf weg zou gaan als hij getrouwd was. Dat gebeurde niet. Harko en Tiny waren 36,5 jaar getrouwd.

"De focus van Ouders uit de kast ligt op de kinderen", zegt presentatrice Van den Enk. "Dat je ouders uit elkaar gaan is natuurlijk in het eerste instantie het heftigst. Maar in de tweede instantie: waarom heb je zo lang een relatie gehad met mama als je toch eigenlijk op mannen viel? Of wanneer kwam je daar achter? Daar leven dan nog heel veel vragen. Dit programma biedt een soort excuus om dat gesprek te voeren. Dat is heel dankbaar, dat maakt ook ontzettend veel los."

Harko en Tiny’s dochter Christa vertelde in Spraakmakers hoe het was om te ontdekken dat haar vader ook op mannen viel: "Toen ik veertien was vond ik een brief van mijn vader naar een andere man toe. Daar staan dan dingen naar een andere man in die je niet van je vader wil lezen. Dat was best wel confronterend. Seksueel getinte opmerkingen."

Maar voor Christa kwam de scheiding harder aan dan haar vaders geaardheid. Christa: "We wisten al van zijn geaardheid voordat hij uit de kast kwam. Maar als je ziet wat het met je ouders doet als er echt over een scheiding wordt gepraat, dat heeft meer bij mij gedaan dan het feit dat m’n vader homo is."

Christa heeft intussen vrede met de situatie van haar vader. Van den Enk: "De kinderen die we in dit programma tegenkomen, en ik denk sowieso kinderen met gescheiden ouders, zijn allemaal zo wijs en rustig. Ze gunnen hun ouders echt het allerbeste. Er zijn een paar kinderen die het lastiger vinden. In hun geval heeft het dan te maken met het geloof, of in ieder geval hoe zij het geloof beleven."

Maar Christa geeft wel toe dat ze aan bepaalde dingen nog moet wennen. "Het is wel raar. Ik gun hem echt alle liefde, en als dat van een man komt gun ik hem dat. Maar het is wel raar om je vader straks met een andere man te zien. En misschien ook wel dat ze een kus geven, of elkaars hand vasthouden. Dat is toch een andere intimiteit die je dan ziet, terwijl het niet je moeder is."

Kijk de eerste aflevering van Ouders uit de kast, deze woensdag om 20.25 uur op NPO3

Sofie van den Enk over een nieuw serie over ouders die uit de kast komen

Ster advertentie
Ster advertentie