Achtergrond
BNNVARA

Nederlandse studenten de straat op voor Hongaarse topuniversiteit

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlandse studenten de straat op voor Hongaarse topuniversiteit

Het is erop of eronder voor de gerenommeerde Amerikaans-Hongaarse Central European University (CEU) - een van de meest liberale en internationale universiteiten van EU-lidstaat Hongarije. De Nederlandse student Max de Blank organiseert zaterdag samen met andere studenten een protestmars tegen het bewind van Orban en demonstreren ze voor academische vrijheid.

Video niet beschikbaar

Het eind voor de universiteit?

In 2017 wijzigde Hongarije de wet die inhield dat universiteiten die betaald worden met buitenlands geld, zoals CEU, ook in het land van herkomst onderwijs moeten aanbieden. In het geval van CEU was dat Amerika. Max de Blank: "Het is voor ons heel duidelijk dat die wet ideologisch gekleurd is, omdat feitelijk de enige universiteit die met buitenlands geld gefinancierd wordt onze universiteit is."

Quote

Zolang die handtekening er niet is, kan onze universiteit niet verder.

Max de Blank

Inmiddels heeft CEU een campus geopend in New York en voldoet de universiteit volgens Max aan alle eisen van de wetswijziging maar, "weigert de overheid de handtekening te zetten die onze universiteit toelaat vanaf komend jaar nieuwe studenten binnen te laten. Zolang die handtekening er niet is, kan onze universiteit niet verder." De deadline is nu gesteld op 1 december. Als voor die datum de overheid niet tekent, moet de universiteit weg uit Hongarije en uitwijken naar Oostenrijk.

Genderstudies

Ook de opleiding genderstudies, die op CEO werd gegeven, is inmiddels door de overheid geschrapt. Alumna Georgette Veerhuis die net weer een maand in Nederland is, kreeg tijdens haar studie aan de CEU te horen dat haar opleiding zou verdwijnen.

Georgette: "Het was echt op het moment dat ik mijn thesis inleverde. Ik ging naar Facebook en zag dat docenten online hadden gezet dat de opleiding niet meer geaccrediteerd was. Het was een lege balk in de lijst met studies. Kennelijk kan dus een overheid van de een op andere dag dat verwijderen. Ik denk dat het daar ook omgaat, dit moet niet zomaar kunnen."

Max vult aan: "De accreditatie van genderstudies is door de Hongaarse overheid ingetrokken, dat betekent dat vanaf komend jaar, mocht de universiteit er theoretisch nog zijn, er sowieso geen studenten genderstudies kunnen beginnen, en dat betekent ook dat op de andere universiteit die het aanbiedt die opleiding zal verdwijnen. In plaats daarvan komt mogelijk de opleiding economics of family policy.

Quote

Europa staat dit toe en grijpt niet in

Max de Blank

Passen binnen het overheidsplaatje

Max: "Voor ons is het heel duidelijk dat die wisseling van genderstudies naar family policy helemaal past binnen het plaatje van de overheid en van de conservatieve samenleving waarin de man op zijn werk zit en de vrouw in de keuken staat."

Max verbaast zich erover dat het zo stil blijft in de EU. "Hongarije is uiteindelijk een land van de Europese Unie. Europa staat dit toe en grijpt niet in. Er is wel een artikel 7-procedure vanuit het Europese parlement tegen Hongarije gestart, maar dat is een vrij log proces. Het Europese antwoord hierop blijft uit."

George Soros

De universiteit is opgericht door miljardair en filantroop George Soros, de aartsvijand van Orban. Is dat de reden waarom deze universiteit zo dwars wordt gezeten? Max: "Wat er nu gebeurt is onderdeel van de zondebok-politiek die het regime van Orban voert."

Eerst waren dat volgens Max, de vluchtelingen die in 2015 naar Europa kwamen, daarna de daklozen "want onlangs is dakloosheid verder gecriminaliseerd" en nu dus ook George Soros. "In de ogen van de Hongaarse regering zit hij achter allerlei zogenaamde complotten om Europa van alles aan te doen en daar zit een behoorlijke laag antisemitisme over heen."

Quote

Dit gevecht is zoveel groter, er ontstond meteen een coalitie en dat was echt heel ontroerend.

Charley Boerman

Diversiteit

Volgens Charley Boerman, de zus van Max, die net terug uit is Boedapest, is de universiteit belangrijk voor het land en de regio in het algemeen. "In februari heb ik een les gevolgd met Max en het viel me op dat, terwijl ik in Nederland op een hele internationale universiteit heb gezeten, de diversiteit daar heel anders was."

Charley: "Doordat de universiteit heel toegankelijk is door de beurzen die ze geven en Boedapest en Hongarije relatief goedkoop is, kunnen er mensen studeren die in Amsterdam of in Maastricht niet zouden kunnen studeren. Dus je krijgt een gedachtewisseling en een ruimte voor gesprek met een groep mensen die je niet op heel veel andere plekken in Europa vindt."

Solidariteit

Charley liep dit weekend mee met een klein studentenprotest en was verrast door de grote mate van solidariteit tussen de verschillende groepen. "Wij liepen vanaf CEU naar een plein waar een protest gaande was, kwamen daar aan met vijftig, zestig studenten en onze leuzen werden meteen overgenomen door de oudere Hongaarse activisten, die ons vervolgens ook opzochten en ons meteen uitnodigden voor een protest de dag erna."

Charley: "Op elke wang kregen we een zoen, we kregen koffie, dat bondgenootschap werd heel erg aangegrepen. Terwijl ik misschien had verwacht dat daar twee verschillende kampen zouden ontstaan, van internationale millennials en Hongaarse activisten. Maar dit gevecht is zoveel groter, er ontstond meteen een coalitie en dat was echt heel ontroerend."

Protestmars

Dit weekend organiseert Max samen met andere studenten een protestmars door het centrum van de stad en zullen ze een week lang het plein voor het parlementsgebouw bezetten. "Ook met onze demonstratie aankomende zaterdag willen we dat bredere plaatje zien", vertelt Max.

Max: "Dat het niet alleen gaat om CEU of om genderstudies, maar dat het ook gaat om hoe de Hongaarse overheid het academische klimaat en verschillende wetenschappelijke instituten en universiteiten in haar greep probeert te krijgen, door middel van bezuinigingen of strenge controle over de financiƫn van die instituten"

Waarom Nederlandse studenten in Hongarije demonstreren

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie