Achtergrond

Ophef om PX-10 tweet generaal: 'Respectloos en kwetsend'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ophef om PX-10 tweet generaal: 'Respectloos en kwetsend'

Militairen en oud-militairen, ziek geworden door het onbeschermd werken met het kankerverwekkende wapenreinigingsmiddel PX-10, reageren geschokt op een tweet van generaal Rob Verkerk. In een tweet maakt de generaal een opmerking over het wegspoelen van vieze brandewijn met thee, want het ‘smaakt als PX-10’. De tweet is inmiddels verwijderd maar vakbonden, militairen en nabestaanden reageren vol afschuw.

Reactie nabestaande overleden militair

“Ik ben zwaar aangeslagen en voel me misselijk door dit bericht. Arrogantie ten top, ook nog eens in een uniform van de Nederlandse Krijgsmacht. Ben je als bevelhebber van onze krijgsmacht dan nog geloofwaardig? Is dit het voorbeeld voor zijn manschappen? Moeten manschappen dit soort mensen volgen als zij de klussen gaan opknappen? Terwijl hun leiders veilig hun brandewijntje van een afstandje nuttigen met elkaar en de mannen hun leven wagen voor één of andere strijd? In welke wereld leeft deze man? Defensie voert tegen de mensen die gerechtigheid zoeken in deze zaak een tactiek van ontkennen, rekken en bagatelliseren. Dat is al erg genoeg; steeds weer met een kluitje in het riet gestuurd worden.

Maar als hij dan ook nog dit soort berichten de ether ingooit, NIET op persoonlijke titel, maar in vol ornaat, dan snapt hij niet wat echte leiders horen te zijn: een voorbeeld van integriteit en onkreukbaar gedrag. Daar wordt hij in de laatste plaats voor betaald, maar op de eerste plaats moet dit in de man zijn persoonlijkheid zijn ingesloten. Op zijn minst is mededogen hier op zijn plaats voor de militairen en ex-militairen die door, ook weer, het onkundige en nalatige gedrag van hun meerderen ziek zijn geworden en keer op keer worden afgescheept met deze tactieken.

Het is zeer kwetsend, dom en respectloos.”

Ook Anne-Marie Snels, voorzitter van de militaire vakbond AFMP, vindt het ongepast dat Commandant Verkerk grappend bericht over dit beladen onderwerp:

“Ik vind het uitermate ongepast om hier 'grappen' over te maken. Van de top van defensie verwacht ik dat ze a) op hoogte zijn dat er nog diverse juridische procedures rond PX-10 lopen ( klacht tegen de minister en individuele juridische zaken door AFMP en MARVER) en b) het fatsoen opbrengen om niet tal van zieke (ex) defensiewerknemers tegen het hoofd te stoten. Weliswaar is de tweet 'ingetrokken' maar hier geldt "bezint eer ge begint”!”

Advocaat Sébas Diekstra reageerde op Twitter direct op de tweet van de generaal met: “Een zeer onsmakelijke tweet van generaal Verkerk.”

De raadsman die veel militairen en oud-militairen met dienstgerelateerd letsel bijstaat laat weten verbijsterd te zijn over de tweet. ,,Het is niet voor te stellen hoe een vlagofficier op het idee komt een dergelijk pijnlijk en kwetsend bericht te plaatsen. Een dergelijke uitlating is een officier onwaardig.’’ Diekstra, zelf ook hoofdofficier bij het reservepersoneel van de Landmacht, hoopt dat de Defensieorganisatie lering trekt uit het incident en voorkomt dat de legerleiding nog vaker dit soort onbezonnen uitlatingen doet.

Op Twitter vragen mensen om een verklaring. Een reactie blijft uit en iedereen die reageert op de tweet wordt direct geblokkeerd door generaal Verkerk:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Reactie ClaimZorg letselschade

Jan de Bruin van ClaimZorg letselschade staat enkele honderden miltairen en hun nabestaanden bij in hun claims tegen Defensie vanwege het onbeschermd werken met het kankerverwekkende PX-10. Op zijn kantoor kwamen al tientallen boze reacties binnen:

"Generaal Verkerk wordt geacht te handelen op academisch denkniveau en gegeven zijn hoogst verantwoordelijke functie binnen de Krijgsmacht hoort hij niet op Twitter in uniform te verschijnen, ergo, hij hoort zich verre van publiciteit te houden. Uit de door ClaimZorg Letselschade gehouden enquête onder 500 oud-militairen en nabestaanden blijkt unaniem dat men het optreden van Generaal Verkerk kwetsend, schaamteloos en respectloos vindt. De reactie van de Voorlichtingsdienst van Defensie is wederom een farce."

Lees hier een onderzoeksrapport van Claimzorg over PX-10.

Reactie Defensie

Luitenant-generaal Verkerk heeft de tweet verwijderd en aangegeven dat het niet zijn bedoeling was om mensen te kwetsen. Hij betreurt het als dit wel het geval is geweest.

Reactie Adjudant b.d. Wapentechnische Dienst Werktuigtechniek

De uitspraak van generaal Verkerk; notabene de commandant der zeestrijdkrachten; geeft aan hoe er in het algemeen wordt gedacht over PX-10 door de leger top. Dit is geen opmerking die je maakt over oud-militairen die ernstig ziek zijn geworden door het onbeschermd werken met deze vloeistof ondanks de risico’s waarvan deze legertop op de hoogte was.

Graag zou ik generaal Verkerk duidelijk willen maken hoe een brandewijntje smaakt als door de bestraling van je keel en tong je smaakpapillen naar de knoppen zijn. Inmiddels moet ik door vechten tegen de kanker omdat er ook uitzaaiingen zijn geconstateerd in mijn lichaam waarbij ik deze generaal wel even wil opsommen wat voor mij allemaal is weggevallen.

a. nooit meer ergens een lening voor kunnen krijgen
b. nooit ergens nog een hypotheek kunnen krijgen
c. nooit meer lekker kunnen eten of drinken
d. niet meer op vakantie kunnen
e. nooit meer een baan krijgen

Indien nodig kan ik nog wel even doorgaan. Misschien een reden om na te denken voor men wat zegt. Deze generaal moet zich diep schamen voor deze respectloze opmerking naar mensen die meer dan 35 jaar hun land hebben gediend .

m.v.g. Adjudant b.d. Wapentechnische Dienst Werktuig techniek

Ster advertentie
Ster advertentie