Achtergrond
EO

Dekker: 'Voor de sociaal advocaten is er wel wat geld'

foto: Remko de Waal, ANPfoto: Remko de Waal, ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dekker: 'Voor de sociaal advocaten is er wel wat geld'

Sociaal advocaten liepen donderdag boos uit de Tweede Kamer. Ze waren ontevreden over minister Dekker voor Rechtsbescherming die niet meer geld wil uittrekken voor de rechtsbijstand. Dekker zei in Dit is de Dag dat er aan het einde van het jaar wel wat extra geld overblijft voor de advocatuur, al is nog onduidelijk hoeveel.

"Richting het eind van het jaar weet ik hoeveel geld er over is voor de advocaten. Het gaat nu om 5 miljoen euro. Misschien dat het nog wat oploopt. Ik heb overigens nog wat potjes van vorig jaar. Als je het allemaal optelt, kom je best een eind. Maar niet de 100 a 150 miljoen euro per jaar die zij vragen", aldus Dekker.

Andere oplossingen

Dekker wil graag met advocaten praten over een andere opzet van de rechtshulp en de rechtsbijstand, waarvoor in totaal 400 miljoen euro beschikbaar is. "Dat is overigens een flink bedrag. Het is per hoofd van de bevolking twee keer zoveel als in de landen om ons heen. Tegelijk weten we: het kan beter."

De minister wil dat mensen voor andere oplossingen kiezen dan een rechtszaak te beginnen, en dat de advocatuur hen daarbij helpt. Hij vindt ook dat de overheid zélf te veel procedeert.

Dekker zei te balen van het vertrek van de advocaten tijdens het Kamerdebat. "Ik heb hen nodig. Maar als ik aan hen vraag 'komen jullie dan met oplossingen', dan vragen ze alleen om meer geld."

Luister het hele gesprek in Dit is de Dag hier terug:

Minister Dekker: sociaal advocaat is niet altijd nodig

Ster advertentie
Ster advertentie