Achtergrond

De strijd tegen IS: wat is er met onze bommen gebeurd?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De strijd tegen IS: wat is er met onze bommen gebeurd?

[KRO-NCRV] Dat Islamitische Staat veel slachtoffers maakt, weten we. De kranten staan er vol mee. Maar we horen nauwelijks iets over de burgerslachtoffers die wij als Nederland maken in de strijd tegen IS. Dat moet anders vindt Eline Westra, onderzoeker bij Airwars.

Zij vindt het dan ook moeilijk te begrijpen dat wij in Nederland, waar we denken een nette democratie te zijn, niet weten wat er met onze bommen is gebeurd. Hierin is Nederland uniek. Wij zijn het enige land waar de cijfers van onder andere burgerslachtoffers niet openbaar zijn.

Transparantie

We weten dat er door Nederland in totaal 2100 missies zijn gevlogen, hierbij zijn meer dan 1800 keer wapens ingezet, waaronder 500 bombardementen. Maar daar houden de cijfers ook wel zo’n beetje op. Airwars probeert hier verandering in te brengen. Zij willen transparantie. De organisatie wil inzicht krijgen in het aantal burgerslachtoffers door internationale luchtaanvallen in Irak, Syrië en Libië.

Bron: ANP

Tegenstrijdige adviezen

Westra vertelt in De Ochtend dat Airwars het onderzoek is begonnen, omdat zij het burgerperspectief in de oorlog niet genoeg zagen. Een voorbeeld daarvan zie je in Raqqa (Syrië). Momenteel woedt daar een hevige strijd. Volgens Airwars krijgen de burgers van Raqqa tegenstrijdige adviezen van de coalitie strijdkrachten. Eerst wordt hen geadviseerd te vluchten en dan wordt hen weer verteld binnen te blijven. Dit is voor de inwoners erg verwarrend en maakt het er bovendien niet veiliger op.

Bron: ANP

Volgens Westra zou er op zijn minst een eenzijdige en gecoördineerde oproep moeten zijn aan de burgers. Ofwel binnen blijven en bescherming bieden of vluchtroutes aanwijzen en mensen helpen de stad uit te vluchten.

Op dit moment lopen de mensen die vluchten namelijk niet alleen de kans om geraakt te worden door IS, maar ook om geraakt te worden door de aanvallen van de internationale coalitie. “Dit is op zijn zachtst gezegd niet hoe het zou moeten”, zegt Westra.

Onderzoek vanuit de burger

Airwars doet onderzoek vanuit de burger via videobeelden, meldingen op sociale media, verslagen van ooggetuigen en berichten via lokale organisaties. Het is lastig om hier van afstand inzicht in te krijgen en te checken wat waar is.

Bron: ANP

Meer dan 3600 burgerdoden door de coalitie

“Op internet kom je veel tegenstrijdige informatie tegen en dat moet wel grondig onderzocht worden. Maar tegelijkertijd moet het internet ook niet onderschat worden als een belangrijke bron van informatie”. Volgens cijfers van Airwars zijn er meer dan 3600 burgerdoden gevallen door de totale coalitie.

Maar volgens Westra is het daadwerkelijke getal veel hoger en is dit echt een minimale schatting. Wanneer de internationale coalitie meer informatie zou geven en er dus meer transparantie is, kan ook meer gezegd worden over deze cijfers.

IS mag niet te veel informatie hebben

Airwars heeft het ministerie van Defensie om een reactie gevraagd, maar die bleef helaas uit. Eerder gaf Defensie aan dat deze cijfers niet worden vrijgegeven, omdat dat ten koste gaat van de veiligheid van de militairen. Wanneer ze openbaar zouden zijn, zou IS te veel informatie hebben.

Westra snapt dit wel, maar zegt ook dat het bijvoorbeeld gaat over bombardementen uit 2014. Dan gaat dit niet op. “Bovendien hebben andere landen wel een manier gevonden om dit te doen, maar Nederland niet.”

Bekijk hier het gesprek met Eline Westra:

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie