Achtergrond
NTRVPRO

De impact van de Schipholbrand: 'Ik ben een heel andere man geworden'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De impact van de Schipholbrand: 'Ik ben een heel andere man geworden'

Het kan ieder van ons overkomen. Er gebeurt iets waardoor je de grip op je leven kwijtraakt, je raakt in een vrije val en eindigt op straat. In de DOCS documentaire Een huis voor mijn vader vertellen oud-brandweerman Roel en zijn zoon Sven over de impact van een fatale brand op hun gezin.

Trailer Een huis voor mijn vader

Aan het begin van deze eeuw is Roel nog dolgelukkig. Zijn werk als brandweerman op Schiphol zorgt voor de nodige adrenaline en in zijn vrije tijd rijdt hij met zijn Opel Safira vol kinderen van speeltuin naar speeltuin. Sven adoreert zijn vader en herinnert zich nog hoe Madonna uit de speakers van de gezingsauto schalde. "En papa zei: de speakers kunnen nog veel harder hoor!"

In de nacht van 26 op 27 oktober 2005 verandert alles

In de nacht van 26 op 27 oktober 2005 verandert alles. Roel rukt uit naar een brand in het cellencomplex op Schiphol-Oost. Wat een normale melding leek, blijkt al snel een uitslaande brand met veel slachtoffers. Elf gedetineerden komen om het leven, Nederland is in rouw. Voor Roel is dit niet de eerste traumatische ervaring tijdens het werk, maar wel de meest heftige. "Ik ben daarna een heel andere man geworden."

Roel wordt prikkelbaar en kan het geluid van joelende kinderen niet meer verdragen. Ook de verantwoordelijkheid als brandweerman kan hij niet meer aan. Na zijn ontslag loopt zijn huwelijk op de klippen en raakt Roel alles kwijt. In de jaren daarna ziet de puberende Sven hoe zijn vader uit beeld verdwijnt en uiteindelijk op straat belandt. "Ik heb wel eens overwogen om het contact met mijn vader helemaal te verbreken, om het voor mezelf rustiger te maken", vertelt de nu 21-jarige Sven.

Gedeelde liefde voor muziek

Ook al is het soms ingewikkeld, Sven verliest zijn vader nooit helemaal uit het oog. De gedeelde liefde voor muziek helpen vader en zoon om de draad weer op te pakken, ook al gaat dat soms gepaard met pijnlijke confrontaties. Als Sven 17 is, stuurt hij zijn vader een rap tekst, waarin hij duidelijk laat merken hoe gekwetst hij zich voelt.

#15 - Een huis voor mijn vader - DOCS

Het podcast-only programma DOCS

Iedere week brengt DOCS persoonlijke, indringende documentaires over zeer uiteenlopende onderwerpen. Soms actueel, soms tijdloos, altijd bijzonder. De documentaires van DOCS zijn te horen op NPO Luister, in je favoriete podcastapp, of via de website of app van NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie