Achtergrond

Zelfdodingsmiddel is 'troep'

KRO-NCRV
foto: KRO-NCRVfoto: KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. Zelfdodingsmiddel is 'troep'

Het zelfdodingspoeder dat in toenemende mate door de leden van de Coöperatie Laatste Wil wordt aangeschaft leidt tot een onwaardige dood. Dat zegt specialist ouderengeneeskunde Bert Keizer in Spraakmakers.

Het middel dat niet verstrekt, maar wel gepropageerd wordt door de coöperatie, leidt volgens Keizer vóór de dood tot een snelle bloeddrukdaling, zware hoofdpijn, braken en epileptische aanvallen. "Dit is geen leuke manier om dood te gaan. Dit is geen waardige dood. Het is troep."

Keizer benadrukt dat hij niemand kent die erbij is geweest toen het zelfdodingsmiddel werd gebruikt. "Ik heb twee mensen gesproken die een familielid hebben aangetroffen die dit middel hadden genomen. Ook ik moet toegeven dat mijn uitspraken niet gebaseerd zijn op informatie van honderden mensen."

Risico's

De Coöperatie Laatste Wil is vanwege een onderzoek van het Openbaar Ministerie gestopt met het verstrekken van informatie over het middel. Volgens voorzitter Jos van Wijk blijven de leden daarmee verstoken van goed gebruiksadvies van het zelfdodingspoeder.

Van Wijk kent de risico’s van het middel. "We weten dat je met twee gram heel snel een bloeddrukverlaging krijgt. Daarom is het nodig om iets tegen hoofdpijn te nemen. En om van tevoren een anti-braakmiddel in te nemen", zegt hij in Spraakmakers.

Ster advertentie
Ster advertentie