Achtergrond
KRO-NCRV

'Situatie Koerdisch Irak steeds uitzichtlozer'

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Situatie Koerdisch Irak steeds uitzichtlozer'

Correspondent Judith Neurink woont al tien jaar in Koerdisch Irak. Nu IS in het gebied verslagen is en het referendum voor een onafhankelijk Koerdistan voorbij is, is er weinig aandacht meer voor de regio. Een regio die volgens haar steeds verder wegzakt. Neurink: "De situatie wordt steeds uitzichtlozer."

Afgelopen september stemde een overgrote meerderheid vóór een Koerdische staat. Het optimisme van toen heeft er plaatsgemaakt voor somberheid. De economie is door sancties van de Iraakse overheid in een vrije val geraakt.

Het Dubai van Koerdistan

Schappen in de supermarkt blijven leeg en salarissen van de overheid worden niet meer betaald. Door het sluiten van de Koerdische vliegvelden komen hulp en medicijnen de regio niet meer in.

De stad Erbil, waar Neurink jaren woonde en werkte, kende tot 2013 een enorme vooruitgang. De ambities waren hoog. Het wilde het Dubai van de regio worden. Sinds de strijd tegen IS en de enorme vluchtelingenstroom die daarmee op gang kwam, is de stad steeds meer in verval geraakt en bovendien enorm verdeeld. De bovenklasse winkelt er in luxe winkels, maar de onderklasse wordt steeds armer.

De somberheid

Neurink ziet het somber in. Enerzijds is daar het conflict met Bagdad, maar anderzijds komen de Koerden er onderling ook niet uit. "Er zijn zoveel meningen als dat er Koerden zijn. Er zijn veel politieke partijen die maar niet met elkaar willen samenwerken."

De politieke onwil om er samen uit te komen is voor Neurink de reden om te vertrekken. "Ik wil dolgraag helpen aan de wederopbouw en daarover berichten, maar als ze het daar niet met elkaar kunnen oplossen, wat doe ik er dan nog?" Dit gevoel heeft Neurink niet alleen. Overal in Koerdisch Irak proeft ze de somberheid. "Het trieste is dat ik kan besluiten te vertrekken, maar de mensen daar niet."

Bekijk en luister hier naar het gesprek met Judith Neurink:

Correspondent Judit Neurink over situatie in Koerdisch Irak

Ook Spraakmaker worden? Meld je aan voor de community!

Wij zijn op zoek naar mensen die met ons willen meepraten en meedenken over onderwerpen op de radio. Daarvoor willen we graag van jou horen wat jij vindt dat nieuws is. Of wat nieuws zou moeten zijn.

We horen elke dag vooral meningen over het nieuws. Maar is het niet veel interessanter om mensen vanuit hun ervaring aan het woord te laten? Dat alles vanuit het principe: vertel ons wat je weet, niet alleen wat je vindt. Lijkt het jou interessant hierover mee te praten of wil je meer informatie? Mail naar spraakmakers@kro-ncrv.nl of meld je aan!

Ster advertentie
Ster advertentie