Achtergrond

Blind je online-weg vinden is moeilijker dan je denkt

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Blind je online-weg vinden is moeilijker dan je denkt

[EO] Het is de week van de toegankelijkheid. Deze week wordt er stilgestaan en om bewustwording gevraagd voor dingen die voor ons heel normaal zijn, maar niet vanzelfsprekend zijn voor iedereen. Zo ook bijvoorbeeld het surfen op internet.

Toegankelijkheid op het internet

In het radioprogramma Dit is de Nacht zijn Tom Hessels en Ron Beenen te gast. Zij vertellen over de Week van de Toegankelijkheid en hoe zich dat vertaalt in de toegankelijkheid op internet. "We vragen om meer bewustzijn voor slechtzienden. Als wij het hebben over toegankelijkheid, dan bedoelen we meer dan alleen het openbaar vervoer of gebouwen. Internet valt hier ook onder", zegt Ron Beenen, programma-manager van Stichting Accessibility.

Tom Hessels is blind. Hij ervaart regelmatig problemen wanneer hij op internet surft: "Ik begin elke keer met volle moed, maar ik kom bijna altijd iets tegen dat niet werkt."

Problemen

Als slechtziende kom je verschillende problemen tegen op websites. Dat komt door de manier hoe websites zijn opgebouwd. Slechtzienden 'scannen' de website, door elke regel voor te laten lezen door de computer.

Stel: we willen een energieabonnement afsluiten. Wij gaan naar de website en kijken hoe duur het is. Zodra we besloten hebben om het abonnement af te sluiten, vullen we het formulier in en klaar is kees. Slechtzienden laten zoals gezegd iedere regel voorlezen en zijn op zoek naar een link die ze aan kunnen klikken.

Quote

Gelukkig lopen de kosten niet in de papieren

Tom Hessels

Door 'fouten' in de codering van de website hebben verschillende links dezelfde naam, bijvoorbeeld 'klik hier voor meer info'. Als slechtziende weet je dus niet welke link naar het formulier leidt.

Tom Hessels komt dit regelmatig tegen, helemaal toen hij net was verhuisd: "Als ik een abonnement wil afsluiten op een website die niet toegankelijk is, moet ik de telefoon pakken. Dit gebeurt regelmatig. Gelukkig lopen de kosten niet in de papieren, maar fijn is het niet."

Wanneer is een website toegankelijk?

"Het is geen rocketscience", zegt Beenen. "Als een website goed gecodeerd is, dan is die vrijwel altijd goed toegankelijk voor slechtzienden."

Quote

Het is geen rocketscience

Ron Beenen

"Het is niet alleen maar kommer en kwel", is Hessels van mening. "Het tegengeluid is dat apps van de bank en de NS het erg goed doen voor slechtzienden. Dat is fijn, want dan ben ik niet meer afhankelijk van anderen om mijn geldzaken te regelen."

Volgens Hessels is er een duidelijk verschil tussen websites en apps. "Op websites staat zoveel informatie, bijvoorbeeld wat voor hypotheken mijn bank aanbiedt. Bij een app worden alleen de basis-functionaliteiten laten zien, datgene wat ik nodig heb."

Kans

Volgens Beenen is het verstandig voor bedrijven om hun websites toegankelijk te maken voor slechtzienden. "De grootste blinde is Google. Die kijkt alleen maar naar links en code. Als de website goed is geprogrammeerd, dan hebben slechtzienden daar profijt van, maar ook het bedrijf zelf. De website komt dan hoger te staan in de zoekresultaten."

Ster advertentie
Ster advertentie