Achtergrond
NOS

Hoe is het als je in Nederland woont, maar niet meetelt?

foto: HUMANfoto: HUMAN
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe is het als je in Nederland woont, maar niet meetelt?

In Rotterdam wonen zo'n 5000 immigranten zonder verblijfsvergunning. Formeel bestaan ze er niet, maar ze zijn er wel. Vanaf maandag geeft de documentaireserie Leven in Limbo hen een gezicht. Ishmail uit Sierra Leone en Emilia uit Brazilië vertellen daarin hoe het is om te leven in een land waar je niet mag bestaan. Vrijdag waren ze samen met maker Jessie Hettinga te gast in NOS Met het Oog op Morgen.

Verhaal vertellen

Emilia vond het moeilijk om haar verhaal te vertellen, zegt ze in de uitzending. "Het was buiten mijn comfort zone, maar ik vind dat ik veel bereikt heb met het vertellen van mijn verhaal." Ook Ishmail vind het belangrijk om zijn verhaal te vertellen. "Ik geloof ook dat het vertellen van verhalen helpt met het oplossen van problemen."

"We wilden ook laten zien wat het betekent voor ons dat we ongedocumenteerd zijn. Ik mag bijvoorbeeld niet naar school of werken, omdat ik geen verblijfsvergunning heb. Dat zijn grote dingen die heel veel ongedocumenteerde mensen niet mogen."

Maker van de film, Jessie Hettinga, vond dat de film er moest komen, maar het was nog wel moeilijk om mensen te vinden die wilden meewerken. "We hebben veel gesprekken gevoerd, op die manier win je ook vertrouwen. Met sommige mensen werkte het heel organisch. Maar veel mensen wilden ook hun verhaal niet vertellen."

Afgewezen

Ishmail is gevlucht uit zijn land, en zo in Nederland terecht gekomen. "Mijn asielaanvraag werd na een maand afgewezen, zo belandde ik op straat. Toen kreeg ik een adres van de Pauluskerk, om opvang te vinden. Zo ben ik beland in Rotterdam, bij het Rotterdams Ongedocumenteerden Steunpunt (ROS). Bij hen kon ik gratis Nederlands les krijgen en mijn leven verder oppakken."

Emilia hoopt dat ze in de toekomst minder stres zal hebben. "Soms is het heel zwaar voor jezelf dat je illegaal bent. Je wil gewoon vrijheid." Ook Ishmail droomt daarvan voor de toekomst, vertelt hij. "Ik snak echt naar vrijheid."

De vierdelige documentaireserie Leven in Limbo, is vanaf maandag tot en met donderdag te zien op NPO 2 bij HUMAN.

Documentaireserie Leven in Limbo

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie