Buitenland
VPRO

Alleen Oekraïners glippen door de muur van Trump

foto: Guillermo Arias / AFP / ANPfoto: Guillermo Arias / AFP / ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Alleen Oekraïners glippen door de muur van Trump

In normale tijden is de Mexicaanse grensstad Tijuana dé bestemming van migranten uit de regio die proberen de VS binnen te komen. Maar sinds de Russische invasie in Oekraïne arriveren daar ook honderden Oekraïense én Russische vluchtelingen. De Oekraïners mogen door, de Russen niet.

Buitenland Uitgelicht - Mexico met Edwin Koopman

Oekraïeners probleemloos langs de grens

Honderden Oekraïense vluchtelingen hebben inmiddels vanuit Europese hoofdsteden een ticket naar Mexico genomen. Niet zelden hebben zij familie in de VS. In de grensstad Tijuana voegen zij zich bij de duizenden migranten uit Mexico en Midden-Amerika die sinds jaar en dag dromen van een beter leven in de VS.

Deze migranten moeten in Mexico hun asielprocedure afwachten. Dat beleid, begonnen door Donald Trump die langs de grens een muur optrok, wordt voortgezet door Joe Biden. Maar Oekraïense vluchtelingen hebben daar geen last van. De afgelopen dagen liepen tientallen Oekraïeners probleemloos langs de grenscontrole en kregen een stempel in hun paspoort voor een verblijf van een jaar. Toch geldt dit privilege niet voor alle vluchtelingen van de oorlog.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Op Twitter zijn er boze reacties te melden. Deze Twitteraar meldt dat er sprake is van hypocrisie en discriminatie: Wat een hypocrisie en discriminatie. Onze mensen die vluchten voor de dood door de narco en jeugdbendes worden ontvangen met traangas en kogels. Dus het hangt ervan af welke nationaliteit en kleur je hebt?

Volgens de Mexicaanse autoriteiten arriveerden in Tijuana ook honderden Russen, tegenstanders van Putin die vrezen voor vervolging en niet naar Europa kunnen. Maar de Russen lopen tegen dezelfde muur als de migranten uit Mexico. Reden voor de Mexicanen om te vrezen voor alweer een opeenhoping van migranten aan de Amerikaanse grens, dit keer uit het verre Rusland.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie