Achtergrond
BNNVARA

Valeriya Krasovskaya herdenkt vader die onder het bewind van Loekasjenko ontvoerd werd

foto: Amnesty Internationalfoto: Amnesty International
  1. Nieuwschevron right
  2. Valeriya Krasovskaya herdenkt vader die onder het bewind van Loekasjenko ontvoerd werd

De vader van Valeriya Krasovskaya is sinds 1999 spoorloos verdwenen in Minsk. Vandaag wordt hij en de drie andere mannen die verdwenen, herdacht in Eindhoven. In De Nieuws BV vertelt Valeriya haar verhaar samen met Wit-Rusland expert Franka Hummels.

Op 16 september 1999 ging de vader van Krasovskaya, Anatoly Kravosky, met zijn goede vriend Viktor Gonchar naar de sauna in Minsk. Dat is het laatste wat er van de mannen vernomen is. Ze zijn nooit teruggekomen. “Officieel is het nog steeds onbekend wat er met hen is gebeurd”, vertelt dochter Krasovskaya.

De harde hand van Loekasjenko

Het is bijna zeker dat de toen al regerende president Loekasjenko alles te maken heeft gehad met de verdwijning. “Loekasjenko deed alles om aan de macht te blijven, ook door mensen uit te schakelen”, vertelt Hummels. “Viktor Gonchar was de oppositieleider en bezig met een impeachment procedure tegen Loekasjenko” legt Krasovskaya uit. Dat is waarschijnlijk de reden dat de mannen zijn verdwenen.

De politieke situatie in Wit-Rusland is er sindsdien niet beter op geworden. Vorig jaar is Loekasjenko voor de zesde keer verkozen als president en een groot deel van de bevolking kwam in opstand. De protesten kwamen massaal in het nieuws. “We hebben allemaal de martelingen, de massa-arresten en de honderden politieke gevangenen gezien”, vertelt Hummels.

Ondanks de omvang van de protesten, had Krasovskaya weinig vertrouwen in veranderingen in het land. “Ik heb meegemaakt hoe het regime van Loekasjenko kan zijn. Loekasjenko heeft heel veel macht en veel politie tot zijn beschikking", zegt ze. En ze kreeg haar gelijk. De protesten werden met harde hand de kop in gedrukt en hordes mensen werden voor jaren de gevangenis ingestuurd.

Een rol voor de Europese Unie

Hoe nu verder? De Europese Unie heeft Wit-Rusland al sancties opgelegd. Volgens Hummels hebben die echter weinig effect. “Het belangrijkst is dat de Europese Unie zich uitspreekt en een kant kiest.” Ook Krasovskaya ziet een rol voor de Europese Unie: “Ik vind het belangrijk dat de EU meedenkt over wat er nog wel mogelijk is, bijvoorbeeld door sociaal-economische sancties op te leggen.”

Ster advertentie
Ster advertentie