Stand.nl
KRO-NCRV

Stand.nl: 'Het wordt lastig om Loekasjenko met internationale sancties op de knieën te krijgen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Stand.nl: 'Het wordt lastig om Loekasjenko met internationale sancties op de knieën te krijgen'

“Iedereen is helemaal klaar met Wit-Rusland,” zo zei demissionair premier Rutte gisteravond bij de Europese Top in Brussel. Binnen 2,5 uur waren de Europese leiders eruit: er moeten sancties tegen Wit-Rusland komen.

Die kunnen dan bestaan uit economische strafmaatregelen, maar ook het sluiten van het Europese luchtruim voor Wit-Russische vliegtuigen.

De wereld is woedend op Wit-Rusland nadat ze zondag een RyanAir toestel dwongen te landen in Minsk en daar journalist Roman Protasevitsj arresteerden.

Maar wat kunnen we als Nederland en de EU doen? Zijn economische sancties wel voldoende? Er zijn al maanden binnenlandse protesten tegen Loekasjenko, maar ook daarbij staat het Westen aan de zijlijn te kijken. Zolang Rusland het buurland blijft steunen, staan we eigenlijk machteloos. Wat is op dit moment de beste strategie?

Telefonisch reageren kan tot 10.00 uur en stemmen tot 11.30 uur. Wil je verder praten over deze stelling? Meld je dan hier aan voor onze community en deel je kennis en ervaringen met ons!

Ster advertentie
Ster advertentie