Achtergrond

Gangsterfotograaf breekt door stereotyperingen heen

foto: Stacii Samidinfoto: Stacii Samidin
  1. Nieuwschevron right
  2. Gangsterfotograaf breekt door stereotyperingen heen

De Rotterdamse fotograaf Stacii Samidin probeert de discussie rondom discriminatie te doorbreken door verschillende ‘societies’ (samenlevingen of groepen met hun eigen kleding en cultuur) naast elkaar te zetten en te vergelijken. Daarmee laat hij zien dat deze groepen helemaal niet zo van ons verschillen.

Samidin fotografeert subculturen voorbij de clichés

“Op de foto’s zie je mensen in hun eigen hoedanigheid”, vertelt Stacii. “Iedereen staat op, ontbijt, gaat naar zijn werk, boodschappen doen, etc. Het gaat om het accepteren van een andere wereld, daarom noem ik het een society.”

Door reizen te maken naar societies in Berlijn, Paramaribo, Los Angeles, Parijs en Nairobi weet Stacii de groepen zo vast te leggen dat stereotypes worden doorbroken en er alleen nog verschil in nationaliteit en cultuur bestaat. Door eerlijk en open te blijven met de mensen die hij fotografeert, stimuleert hij mensen om langs het vermeende stereotype te kijken waaraan deze mensen vastzitten. “Het beeld dat wij hebben gemaakt, projecteren wij ook op hen.”

Vertrouwen

Stacii wil daar juist van wegblijven, hij oordeelt niet en gaat met een open mind en zijn camera de wereld over. Maar het is niet alleen maar fotografie. “Ik interesseer me erg in mensen hun identiteit. Het is een persoonlijke heropvoeding, ik leer andere normen en waarden leren kennen.”

Doorgaans fotografeert Stacii mensen die het niet makkelijk hebben, al zal hij het zelf niet zo benoemen. “Door hen te zien als een mens, krijg je vertrouwen. Als ik voor een ganglid sta, hebben wij al een beeld van jongen met een zakdoek om zijn hoofd en een wapen in zijn hand, terwijl hij ook gewoon een buurjongen kan zijn.”

Van straatjongen naar fotograaf

Het is bijna een Hollywood scenario hoe Stacii uit de criminele wereld is gestapt. Een wereld die heel gewelddadig was. Hij groeide op in Rotterdam en was met vrienden “op zijn eigen manier” bezig om ongein te creëren op allerlei plekken. “Wij wisten niet beter”, vertelt hij. “Fotografie gaf mij de kans om met andere mensen in contact te komen. Om een ander soort taal te hebben die veel algemener is dan het schreeuwen.

“Op mijn 20e kwam ik in contact met fotograaf Kees Spruit en hij heeft mij de wereld van fotografie leren kennen.” In eerste instantie was Stacii het onderwerp van Kees Spruit en dat groeide uit tot vriendschap.

Wat wil hij meegeven aan anderen?

“Ik kan laten zien dat je van helemaal niks een toekomstbeeld kan creëren. Op mijn 18e wist ik niet wat ik wilde doen”, vertelt hij. Nu heeft hij een duidelijk toekomstbeeld. Ik hoop dat ik meer soorten societies kan tegenkomen. Dat wij als generatie van nu, die vaak de internetgeneratie genoemd worden, dat wij toch in de geschiedenisboeken komen en dat wij laten zien dat we nog steeds een ambacht beleven.

De expositie van Stacii in Naarden bij het fotofestival is tot en met 18 juni te bekijken.

Ster advertentie
Ster advertentie