Achtergrond
MAX

Poetins radicalisering te zien in het theater

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Poetins radicalisering te zien in het theater

Hoe kon Poetin zo radicaliseren? Niels Drost, Ruslandonderzoeker van Clingendael, en hoogleraar internationale politieke geschiedenis Beatrice de Graaf geven daarop in het theater antwoord. Ze staan met het college 'Poetins oorlog: geschiedenis als wapen' vier keer op de planken. In Nieuwsweekend vertelden zij erover.

Drost, die vloeiend Russisch spreekt en een half jaar in Rusland woonde, onderzocht honderden speeches van Poetin. Zijn analyse onthult een radicale verschuiving in Poetins denken. Deze radicalisering brengen zij in het theater tot leven. Dat doen zij niet alleen door het te vertellen, maar ook door bijvoorbeeld video's te laten zien en een operastuk te laten horen.

'Rusland is failliet'

Poetins radicalisering begon volgens Drost en De Graaf al rond de eeuwwisseling. "In 2000 zei hij al: 'Rusland is failliet'," aldus De Graaf. Met terugwerkende kracht onthullen zijn speeches Poetins visie op de Russische identiteit, die volgens hem spiritueel en cultureel failliet was na het communisme, en de noodzaak van een nieuw verhaal voor het Russische volk.

"Zelf zegt Poetin dat hij absoluut geen tsaar is, maar gewoon een president die werkt. Maar in alle manieren waarop hij zichzelf presenteert, zie je dat hij zich wel zo gedraagt, maar zich probeert te profileren als gewone man," vertelt Drost. Hij benadrukt ook Poetins visie op landen zoals Oekraïne, Belarus, en zelfs Finland en de Baltische staten, die hij ziet als inherent onderdeel van een groter Russisch rijk.

'Poetins oorlog: geschiedenis als wapen'

Het theatercollege biedt een kijkje in de gedachtewereld van Poetin en hoe hij zijn macht versterkte door middel van een specifieke interpretatie van de Russische geschiedenis. Het is niet alleen een studie van zijn psyche, maar ook een waarschuwing over hoe geschiedenis gebruikt kan worden als instrument voor politieke doeleinden.

Nieuwsweekend is het zaterdagochtendmagazine van MAX. Elke zaterdag van 08.30 tot 11.00 uur. Gepresenteerd door Mieke van der Weij en Pieter van der Wielen.

Ster advertentie
Ster advertentie