Achtergrond
KRO-NCRV

Gerdi Verbeet: 'Een designated survivor aanwijzen is capituleren voor terreur'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gerdi Verbeet: 'Een designated survivor aanwijzen is capituleren voor terreur'

D66-Kamerlid Sneller heeft voorgesteld, om in navolging van de Verenigde Staten, een zogenoemde 'designated survivor' aan te wijzen. Premier Rutte liet weten bereid te zijn op Prinsjesdag een minister op een geheime locatie schuil te houden voor het geval alle Haagse politici en het staatshoofd gezamenlijk iets overkomt.

In het NPO Radio 1-programma Spraakmakers liet oud-Kamervoorzitter Gerdi Verbeet weten niets te zien in het voorstel.

Designated survivor?

Designated survivor betekent letterlijk een 'aangewezen overlever', die de macht krijgt als, na een grote terroristische aanslag waar veel staatshoofden en politici verzameld zijn, het landsbestuur moet worden overgenomen.

Is het nodig in Nederland?

Verbeet: "Ik vind het capituleren voor terreur, eerlijk gezegd. Ik heb daar toch wel heel veel moeite mee om dat te doen." De oud-Kamervoorzitter vindt ook dat het vooral een mate van angst uitstraalt. Ik vind, áls het zou gebeuren, we er niet over moeten spreken. En er zijn altijd wel bewindslieden en Kamerleden afwezig. Dus sommige dingen regelen zichzelf."

Oud-Eerste Kamervoorzitter Fred de Graaf was ook te gast bij Spraakmakers. Volgens hem is een designated survivor wel iets om te overwegen. "We zitten in een toch wel hoog dreigingsniveau. De potentie dat er eens wat gebeurt, dat een aanslag wordt gepleegd, daar moet je wel rekening mee houden. En besef wel dat in de Ridderzaal alles zit wat Nederland aanstuurt: de koning, koningin, complete ministerraad, vice-president van Raad van State... Iedereen die betrokken is in het landsbestuur zit daar. God verhoede dat het gebeurt, maar als het ooit zou gebeuren, dan weet je dus niet waar je blijft."

Ster advertentie
Ster advertentie