Achtergrond

'Publiceer geen bloederige details over aanslagen in Orlando'

  1. Nieuwschevron right
  2. 'Publiceer geen bloederige details over aanslagen in Orlando'

Was de 29-jarige Omar Mateen een strijder van IS, gerekruteerd om Amerikanen te doden? Of een labiele jongeman die gewapenderhand door het lint ging? De schietpartij in Orlando, met 50 doden tot gevolg, verhevigt in de VS het debat over moslims, wapens en de positie van homo’s.

In het mediaforum praten Parool-hoofdredacteur Ronald Ockhuysen en Human-hoofdredacteur Marc Josten over de dodelijkste schietpartij door een enkele schutter in de geschiedenis van de VS.

Worsteling van berichtgeving

Ockhuysen vindt dat de Nederlandse media op een juiste manier verslag hebben gedaan over de gebeurtenis. "Het is een verschrikkelijke aanslag, grootste na 9/11. De kranten doen wat ze moeten doen: inzichtelijk maken wat er is gebeurd en hoe ernstig het is. Je ziet dat de kranten worstelen, omdat gisteravond nog minder bekend was." Die worsteling is bij alle media zichtbaar. De Telegraaf schrijft over IS die de aanslag heeft opgeëist, terwijl in Nieuwsuur terrorisme-expert Quirine Eijkman oproept om voorzichtig te zijn met publiceren. Volgens Ronald Ockhuysen moet je goed opletten hoe je deze details publiceert, maar je moet wel zoveel mogelijk publiceren. "We willen duiden, feiten brengen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Volgens Marc Josten moeten media zoveel mogelijk over de aanslag berichten, maar pleit wel voor terughoudendheid. "Mijn stelling is: als je de pers vrijheid geeft verslag te doen, dan moeten deze media er wel verantwoordelijk mee omgaan. Dus niet alleen bloederige details publiceren om oplagecijfers te verhogen." Als voorbeeld noemt Ghislaine Plag het sms-verkeer dat het AD.nl publiceerde tussen een moeder en zoon, die in de homoclub in Orlando op de wc zat. "Wil ik dit weten denk je", zegt Ronald Ockhuysen. "Maar het maakt in een paar woorden de totale hel en de totale angst inzichtelijk die mensen hebben ervaren. Dan voegt het wel iets toe..."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Democraten en Republikeinen

De schietpartij in Orlando verhevigt in de VS het verkiezingsdebat over moslims, wapens en de positie van homo’s. Republikeins presidentskandidaat Donald Trump stuurde na de aanslag opvallende tweets de wereld in. Hij bedankte de Amerikanen met de felicitaties die hij kreeg, hij heeft inderdaad gelijk over radicale moslims. "Appreciate the congrats for being right on radical Islamic terrorism, I don't want congrats, I want toughness & vigilance. We must be smart!’ Ronald Ockhuysen: Trump is een populist. Die schrikt nergens van terug. Bitter. Want Amerika is toch een smeltkroes van allerlei culturen. Waar iedereen eerste plaats altijd Amerikaan zijn en daarnaast komt pas hun eigen cultuur. Maar dat is nu aan het kantelen. Heel bitter. Dit zal Trump in de verkiezingsstrijd verder uit elkaar gaan trekken."

De democraten zwengelen op hun beurt de wapendiscussie aan in de VS. De New Yorkse krant Daily Mail publiceerde een opvallende voorpagina: "Thanks NRA. Because of your continued opposition to an assault rifle ban, terrorits like this lunatic can legally buy a killing machine and perpetrate the worst mass shooting is U.S. history." Ze geven de wappenlobbyorganisatie NRA de schuld dat dit heeft kunnen gebeuren. \Volgens Marc Josten mogen politici de aanslag verwerken in hun standpunten. "Het zijn geen onderwerpen die eerst niet leefden. De geradicaliseerde islam en de wapendiscussie zijn niet nieuw." Ockhuysen: "Ja, politiceren mag, maar wat hier gebeurt is effectbejag. Zo kort na een aanslag. Het is een gek, een idioot, die het heeft gedaan, en we weten nog steeds niet of het een zwaar geradicaliseerde moslim is. Zolang we dat niet weten, moeten we terughoudend zijn en als presidentskandidaat moet je helemaal terughoudend zijn."

Ster advertentie
Ster advertentie